Faina reprezinta o materie prima nelipsita din bucataria oricarei gospodine, cofetarii sau brutarii. Indiferent ca este faina de grau, de secara, porumb, orez, in sau migdale, aceasta pudra fina este un ingredient esential in pregatirea diferitelor preparate culinare. Astfel ca, este foarte important sa cunoastem si sa alegem o faina de calitate care sa fie necesara fiecarui preparat in parte.
FAINA, (2) fainuri, s. f. 1. (De obicei urmat de determinari care arata felul) Pulbere obtinuta prin macinarea boabelor de cereale sau a altor seminte de plante si folosita in alimentatie. ◊ Expr. Alta faina se macina acum la moara = s-a schimbat situatia, lucrurile nu mai sunt cum au fost. 2. Pulbere obtinuta prin macinarea anumitor materiale. ◊ Faina animala = produs obtinut din cadavre de animale, resturi de la fabricile de conserve, sange etc., sterilizat, folosit mai ales pentru hrana puilor, a pasarilor ouatoare si a porcilor. Faina de peste = produs sub forma de pulbere obtinut din pesti inferiori si necomestibili sau din diferite resturi de la fabricile de conserve de peste, folosit pentru hrana porcilor, a pasarilor etc. Faina de oase = pulbere fina obtinuta prin macinarea oaselor si folosita ca supliment valoros in hrana animalelor si ca ingrasamant in agricultura. – Lat. farina. (Definita din DEX).
Faina are in compozitia sa apa, lipide in canitati mici, saruri minerale, vitamine hidrosolubile, hidrocarbohidrati si proteine.
Cel mai des utilizata este faina de grau, care la randul ei are mai multe feluri:
– faina de tip 000 este o faina extra rafinata, prelucrata indelung, si constituie ingredientul ideal pentru aluaturi fine, aerate, in special pentru pregatirea cozonacilor. Are un continut mare de gluten, din ea se obtin aluaturi fine, elastice, din care ies preparate extrem de pufoase.
– faina de tip 450-480 este o faina rafinata, ideala pentru prepararea taieteilor, a pastelor, bun ingredient in prepararea clatitelor si a diferitelor sosuri
– faina de tip 550 este o faina mai dura, mai grea, ceea ce o face numai buna pentru biscuitii fragezi si, in general, pentru aluaturile fragede
– faina de tip 650 este o faina mai putin rafinata, cu o culoare mai inchisa si se recomanda pentru aluaturile dospite, paine, focaccia, gogosi
Faina integrala este rafinata mai putin. Aceasta are un continut mai redus de gluten, din care ies aluaturi lipicioase, nu foarte elastice si care cresc greu. Preparatele din faina integrala nu vor iesi foarte pufoase.
O faina de calitate se poate determina si pe baza simturilor. Asa ca, o faina de o calitate superioara este una uscata. O poti proba strangand in pumn faina. Daca se imprastie, este uscata, iar daca ramane sub forma de ghemotoc, este o faina umeda. Calitatea se poate determina si in functie de miros. Cel care evidentiaza o faina buna fiind mirosul discret, usor dulceag.
Inainte de a fi folosita, se recomanda ca faina sa fie cernuta de 2-3 ori. Acest proces va ajuta la indepartarea eventualelor reziduuri, dar si pentru deveni mai uscata si mai aerata.