Pavlova, desertul alb și diafan al unei balerine

Pavlova este un desert devenit tradițional în Australia și Noua Zeelanda, țări care încă își dispută paternitatea asupra prăjiturii. Faimosul desert făcut din bezea și fructe de pădure are o istorie strâns legată de o foarte cunoscută balerină din Rusia.

Mai mulți istorici culinari susțin că desertul pe care astăzi îl știm drept „prăjitura Pavlova” a fost numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, în anul 1926.

Russian ballerina Anna Pavlova (1885 – 1931) perfroming in a production of ‘Chopiniana’ in New Zealand. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

 

Aceiași istorici spun că, un bucatar din Wellington a creat acest desert în onoarea balerinei. Desertul a fost realizat din două blaturi de bezea, frișcă bătută și fructe proaspete: căpșuni, kiwi, fructe de pădure etc. Forma prajiturii ar fi fost inspirată din ținuta de scenă a balerinei.

Despre Anna Pavlova, presa de la acea vreme scria ca: „Nu dansează; se înalță și plutește ca și cum ar avea aripi”. De aici, ne putem da seama cât de diafană și delicata este această prajitură care poartă numele celei care a revoluționat lumea baletului.

Rețeta avea să fie publicată trei ani mai târziu în Noua Zeelandă.

Gastronomii au descoperit că un număr de peste 150 de prăjituri asemănătoare Pavlovei ar data de dinainte de 1926, însă cert este că desertul a devenit foarte iubit la scurt timp după ce talentata dansatoare care l-a botezat a cucerit America, Europa și Marea Britanie, într-un turneu internațional.

Desertul a devenit foarte popular în bucătăriile naționale din Australia și Noua Zeelandă. Fiind o prăjitură delicioasă și ușoară, Pavlova este servită destul de des în cadrul meselor festive și de sărbători. Deși este un desert de vară, acesta se servește și la Crăciun.

Rețetă Pavlova

Ingrediente:
4 ouă
un praf de sare
200 g de zahăr fin
1 linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de vin alb
2 lingurițe amidon de porumb
esență de vanilie
500 ml de frișcă
fructe de pădure, kiwi, mango sau orice fructe dorești

Mod de preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 150 grade. Se ia o foaie de hârtie de copt pe care se desenează un cerc cu un diametru de 20 cm, după care se tapetează o formă de copt cu hârtia de copt unsă cu unt și stropită cu puțină apă.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul treptat, câte o lingură. Se încorporează apoi, ușor, oțetul sau zeama de lămâie, esența de vanilie și amidonul.

Compoziția obținută se pune pe hârtia de copt, nivelând bine, cât să se acopere cercul desenat. Se lasă o mică adâncitură în centru.

Se lasă la copt aproape o oră, până ce bezeaua va deveni crocantă deasupra. Se lasă la răcit în cuptor.

Bezeaua se așează pe o farfurie mare, se presară fructele, se acoperă cu frișcă, iar deasupra se ornează cu restul de fructe.

Lasă un răspuns