Cannoli, un desert crocant din Sicilia

Cannoli reprezintă un desert originar din Sicilia și au devenit un simbol al acestei regiuni. Cuvântul provine de la „cannolu” care se traduce „tub mic”. Cannoli își au originea în Emiratul Siciliei, stat islamic care a existat pe insula Siciliei în perioada 831 – 1072. Prăjitura de atunci, extrem de populară în rândul populației islamice, era formată din tuburi de aluat prăjite și umplute cu diferite compoziții dulci.

Cannoli, la singular cannolo, sunt prăjituri faimoase siciliene, realizate dintr-un tub din aluat umplut cu cremă pe bază de ricotta. Desertul era consumat până acum ceva vreme doar la sărbătorile de Carnevale, adică de Lăsata Secului. Fiind foarte apreciate, în prezent sunt făcute în orice perioadă a anului, depășind de mult granițele Siciliei, cucerind cu asalt întreaga lume.

Primul care a menționat un desert asemănător a fost Cicero, care a afirmat că, în perioada în care a fost quaestor în Sicilia a gustat un „tubus farinarius, dulcissimo, edulio fost lacte factus”.

Însa, una dintre cele mai posibile teorii privind invenția desertului cannoli susține că prăjitura ar fi apărut în perioada în care Sicilia era ocupată de către arabi, la Caltanisseta (Castelul doamnelor ) pregătită special de către nevestele ce compuneau haremul emirului sarazin.

În volumul Siciliani a Tavola din 1970, Alberto Denti di Pirajno afirma faptul că desertul a fost realizat pentru prima oară la mănăstirea de la Caltanisseta. Acesta menționează că, „cannoli nu este un dulce creștin, varietatea aromelor și fastul compoziției tradează o indubitabilă origine musulmană”, și că, există posibilitatea ca unele dintre favorite, convertite la creștinism, să fi fost refugiate la mănăstire și să fi adus, printre altele, și rețeta de cannoli.

Cannolli | Cofetaria Palibo Iasi

Umplutura era inițial pregătita din ricotta de oaie, dată prin sită, îndulcită și amestecată cu fructe confiate, apoi parfumată cu apă de flori. Timpurile moderne însă, au impus folosirea ricottei de vacă, pentru o savoare neutră, dar se mai folosesc și alte creme, ca cea de vanilie sau de ciocolată, iar topping-urile fiind numeroase: ciocolată rasă, fistic, alune de pădure etc.

Rețetă cannoli sicilieni

Desertul se realizează din aluat de foietaj modelat sub formă de rulou prăjit, încât să devină crocant. Ruloul este umplut cu cremă de ricotta alături de fistic, migdale sau fulgi de ciocolată.

Ingrediente pentru pregătirea rulourilor:

300 g făină
50 g zahăr pudră
2 g bicarbonat de sodiu
1 ou
Sucul de la o lămâie
4 linguri de vin alb
60 g unt la temperatura camerei
Ulei pentru prăjit
Tuburi pentru cannoli (tuburi metalice sau din alt material rezistent, pe care se ruleaza aluatul pentru a forma rulourile crocante)

Se amestecă într-un bol făina, zahărul, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare. Se pune peste compoziție sucul de lămâie, vinul și gălbenușul de ou (păstrează albușul, vom avea nevoie de el mai târziu). Adăugăm apoi untul topit și amestecăm până ce aluatul este omogen. Punem amestecul pe blatul de lucru și mai frământăm câteva minute, apoi îl lăsăm să se odihnească 20 de minutetr.

Tuburi cannoli

Se împarte aluatul în 3-4 bucăți și se întinde fiecare parte cât de subțire se poate. Se taie apoi aluatul cu o formă rotundă de aproximativ 10 cm. Se rulează fiecare fâșie de aluat pe tuburile de cannoli și se unge la îmbinare cu puțin albuș, pentru a se lipi.  Se prăjesc rulourile în uleiul încins la 180 grade timp de aproximativ un minut, până devin aurii și crocante. Se scot de pe tuburile de cannoli după ce se răcesc.

Ingrediente pentru umplutură:

150 g zahăr pudră
400 g brânză ricotta
150 g brânză mascarpone
1 ml aromă Sentia
75 g fistic / nuci / fulgi de ciocolată

Amestecăm zahărul pudră cu cele două tipuri de brânză. După acest pas adăugăm aroma Sentia și 25 g de fistic, fulgi de ciocolată sau de migdale.

Umplem rulourile cu cremă, le pudrăm cu zahăr și decorăm fiecare capăt cu migdalele sau ciocolata rămase, apoi ne bucurăm de faimosul desert italian!

Lasă un răspuns