Inainte sa ajunga la New York pe calea desavarsirii, prajitura cheesecake era servita sportivilor de la primele Jocuri Olimpice, in Grecia Antica. In jurul anului 1000 prajitura a ajuns in Europa de Vest, in Anglia si Italia. Multumita imigrantilor, New York-ul se delecta cu acest desert delicios la sfarsitul secolului XIX.
Incepand cu acel moment, in restaurantele americane se regasesc variante proprii de cheesecake. Si in Europa este des intalnit, dupa retete diferite, in functie de specificul fiecarei tari. In continuare, vom calatori pe meleaguri straine pentru a afla cum fiecare tara aduce elemente noi si creeaza propria reteta de cheesecake.
America de Nord
Aici, vorbim de New York cheesecake care are o consistenta densa, neteda, bogata si cremoasa.
Pennsylvania Dutch cheesecake are in compozitia sa o branza usor picanta, cu un continut scazut de apa, si mai este numita si cheesecake-ul fermierului.
Philadelphia cheesecake are o textura mai lejera, insa o aroma mai bogata decat cheesecake-ul New York.
Chicago cheesecake este acel tip de cheesecake ferm la exterior si cu o consistenta moale si cremoasa la interior.
Europa
In Italia cheesecake-ul este preparat din ricotta si miere, acest tip fiind usor mai dietetic.
Cheesecake-ul frantuzesc este unul foarte usor, cu gelatina si masoare intre 3 si 5 cm inaltime. De regula, acest tip de cheesecake este facut cu branza Neufchatel.
Polonezii se lauda si ei cu propria reteta de cheesecake. Acest tip de cheesecake este unul dintre cele mai populare deserturi din Polonia si are denumirea de sernik.
Chiar daca grecii sunt cei care au inventat aceasta prajitura, multi dintre ei cred ca este un desert american si o numesc chezz cake. Cheesecake-ul grecesc se prepara din branza proaspata, nepasteurizata, numita mizithra.
In Irlanda si Anglia, cheesecake-ul este intalnit destul de des in meniuri. Sortimentele cele mai populare sunt cele cu cirese negre, coacaze negre, capsuni si zmeura. Pe langa acestea, in Anglia regasim si sortimente afrodisiace, cum ar fi banoffee (banana, crema si toffee), cafea, ceai, irish cream, ciocolata alba si marshmallows.
Scotia a inventat cheesecake-ul cu somon afumat si cimbru.
In Romania cheesecake-ul se regaseste in cofetarii si restaurante. Intr-o gama variata de sortimente, mereu in dezvoltare, realizate cu ajutorul clientilor.
Palibo Creme iti ofera posibilitatea de a-ti elibera poftele de prajitura si te asteapta sa te bucuri de momente dulci degustand un cheesecake preparat pe gustul tau!