Trufele de ciocolata, fie ca vorbim de cele preparate din ciocolata alba sau de cele facute din ciocolata neagra sunt absolut delicioase si sunt produse de patiserie – cofetarie pregatite si apreciate in toate tarile din lumea intreaga. Se spune ca acestea au fost posibile a fi preparate imediat dupa ce a fost inventata in secolul al 19 – lea, mai exact in anul 1828 – presa de cacao.
Cu ajutorul acestei inventii fabuloase a fost posibil sa se prepare ciocolata solida. Exista foarte multe documente care atesta aceasta poveste. Ciocolata in starea ei solida este de fapt o combinatie intre untul de cacao, pudra de cacao si zahar. Treptat, s-a adaugat si vanilia pentru un gust mult mai accentuat si mai delicios.
Centrul unei trufe si istoria acestui delicios desert
Trufa de ciocolata are un centru care poarta denumirea de – ganache. In acest centru se gaseste o combinatie intre smantana cu continut ridicat de grasime si ciocolata solida alba sau neagra. De obicei, aceasta se acopera cu o coaja de lapte insa reteta de ganache poate varia de la caz la caz, in functie de fiecare cofetar in parte. Conform datelor istorice, primele trufe de ciocolata au fost inventate in secolul al 20 – lea, mai exact in anul 1920 de catre un renumit cofetar francez al acelor timpuri, respectiv de – Auguste Escoffier. Acesta a vrut sa reinventeze ceva dulce si l-a rugat pe ucenicul lui sa prepare o compozitie. Accidental, ucenicul a pus smantana in starea ei fierbinte peste bucatile solide de ciocolata.
Amestecul s-a intarit foarte repede si atunci atat ucenicul cat si cofetarul si-au dat seama ca ar putea forma cateva mingiute de ciocolata cu propriile maini. Le-au acoperit cu pudra de cacao si abia atunci cofetarul si-a dat seama ce bine semanau acestea cu trufele de lux din regiunile Italiei si a Frantei. Cu timpul, creatia a fost imbunatatita si cu alte arome astfel incat in zilele noastre trufele de ciocolata se gasesc de cumparat in patiseriile si cofetariile din toate colturile lumii in diferite variante, forme si arome.
Cum le preparam acasa daca ne dorim in propria bucatarie un produs de cofetarie de lux
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente pentru a pregati acasa trufele de ciocolata alba cu alune de padure si cocos – 400 de grame de ciocolata alba taiata in bucatele mai mici, 100 de grame de smantana cu continut cat mai mare de grasime, aceasta folosindu-se la frisca, de alune de padure, de nuca de cocos din belsug si de 200 de grame de zahar.
Prima data punem smantana la fiert si o turnam peste bucatile de ciocolata alba si amestecam foarte bine cu mixerul pana cand compozitia devine omogena. Se adauga treptat zaharul si cocosul si se amesteca din nou. Se lasa la racit in frigider pentru jumatate de ora. Se formeaza cu mana bilute de ciocolata si in interiorul lor introducem cate o aluna de padure. La sfarsit se trec prin multa nuca de cocos si se lasa la racit in frigider pentru o zi.