Iata topul celor mai mari deschizatori de drumuri in gastronomie care au facut si fac si in ziua de azi din mancare arta.
10.Anthony Bourdain este directorul executiv al restaurantuli Les Halles din New York. Scriitor de romane de fictiune si non-fictiune,povestea lui a inceput ca simplu spalator de vase, dar pasinea pentru arta culinara l-a dus, pas cu pas, de la ucenic, la ajutor de bucatar, ca in final sa devina bucatar.
9.Paul Bocuse este ambasadorul gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, numit si „Tatal artei culinare din Franta”. El pune accentul pe simplitate si minimalism, dar si pe prospetimea si calitatea superioara a ingredientelor.
I s-a atribuit si titlul de „The King Maker” deoarece toti studentii instruiti sub „bagheta” sa au devenit in timp bucatari de top.
8.Charlie Trotter este un bucatar de origine americana , cunoscut mai ales pentru fondarea deja celebrului show tv „The MasterChef”.
Licentiat in Stiinte Politice si-a descoperit pasiunea pentru bucatarie, comparand mancarea cu o improvizatie de jazz, unde doua melodii nu pot si nu vor suna niciodata la fel.
7.Emil Lagasse, un bucatar american, dar cu origine franco-portugheza, a fondat multe restaurante in America.
Este supranumit si „Multi-tasker” el fiind un autor, star Tv, manager si percutionist.
Retele sale au ajuns si printre stele prin participarea la stabilirea meniului pentru Statia Spatiala Internationala.
6.Thomas Keller a infiintat primul sau restaurant „The French laundry” in California, cu care a si castigat in 1997 premiul de Cel mai bun Chef-Bucatar. In anul 2005 a primit 3 stele Michelin pentru restaurantul Per Se din New York.
5.Sanjeev Kapoor, un om de afaceri ,scriitor si gazda unor show-uri Tv, „Khana Khazana”, este un Chef-Bucatar din India.
4.Marco Pierre White este un Chef-bucatar britanic care a primit 3 stele Michelin la varsta de numai 33 ani.
In 1987 a primit prima stea Michelin cu restaurantul Harvey’s in Wandsworth Common din Londra. Apoi, in 1988 avea sa o primeasca si pe a doua.
Proprietar si Chef-Bucatar intr-un restaurant din fostul Hyde Park Hotel a reusit sa primeasca si cea de-a treia stea Michelin.
Printre ucenicii sai se numara faimosul Gordon Ramsay.
El a renuntat insa la cele 3 stele dupa 17 ani de cariera, spunand ca acestea nu i-au adus impliniri si in plan personal.
3.Wolfgang Puck este un Chef-bucatar de origine astraliano-americana, el introducand in bucataria Americii influente si tehnici de origine franceza si asiatica, axandu-se pe calitatea ingredientelor.
Detine numeroase restaurante si este autorul a multor carti de bucate.
Cultura gastronomica si-a dobandit-o la L’Osteau de Baumaniere in Les Baux-de-Provence la Hotel de Paris din Monaco.
2.Jamie Oliver este un Chef-bucatar cunoscut si iubit pentru stilul unic in care abordeaza bucataria.
Este un militant activ impotriva mancarii procesate.
In anul 2010 cartea „Jamie’s 30 Minute Meal” a fost vanduta in peste 1 milion de exemplare, doar in Anglia. Acesta a fost si decorat cu disctinctia MBE (Member of Britain Empire).
1.Gordon Ramsay este un celebru bucatar englez, iubit si urat, in acelasi timp, cu un temperament vulcanic recunoscut si talent unic in bucatarie.
Visul lui Gordon a fost cel de a deveni fotbalist, dar din cauza unor accidentari, acesta a renuntat la vis si a imbratisat cariera de bucatar.
La 31 de ani isi deschide propriul restaurant, „Restaurant Gordon Ramsay” si este singurul Chef din Marea Britanie care a primit 10 stele Michelin.
Ramsay este si star Tv, el facand un deliciu in cele mai cunoscute show-uri tv de profil. Printre acestea : „Hell’s Kitchen”, „Ramsay’s Kitchen Nightmare” si „MasterChef USA”.
El sustine ca sursa de inspiratie este mentorul sau faimosul Chef , Marco Pierre White.