Slovenia este una dintre cele mai frumoase tari din lumea intreaga si nici deserturile sale traditionale nu se lasa mai prejos. Pe langa felurile principale de mancare traditionale slovene si deserturile lor nationale sunt perfecte din toate punctele de vedere, atat al aspectului cat si al gustului. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca slovenii au un gust mai diferit la deserturi spre deosebire de alte natii din lumea intreaga.
Tocmai de aceea unele retete vi se vor parea oarecum ciudate. Chiar si asa, dand la o parte aspectul, gustul produselor de patiserie – cofetarie traditional slovene este de necontestat, in lumea intreaga retetele slovene de deserturi fiind reinventate de catre mari cofetari datorita gustului lor nemaipomenit.
Cele mai bune si mai sofisticate deserturi traditional slovene care merita incercate.
1. Mierea de albine facuta din papadie
Mierea de albine absolut delicioasa care la noi nu este preparata dar la sloveni da este cea din papadie. Aceasta, pe langa faptul ca este foarte gustoasa este si extrem de benefica pentru organismul uman, ea fiind recomandata de catre medicii din lumea intreaga datorita calitatilor nutritive pe care le aduce organismului dar si a bolilor pe care le poate vindeca daca este consumata in mod regulat. Mierea de papadie este de fapt un sirop mai gros, neavand consistenta mierei noastre de albine, slovenii consumand-o cu unt, lapte si ceai cald in fiecare dimineata. Ea este recomandata pentru cei care au probleme cu ficatul, cu intestinele sau rinichii si in orice alta afectiune care implica dereglari glandulare. De altfel, atunci cand preparam miere de albine de papadie putem folosi absolut toata planta, respectiv atat frunzele, radacina cat si florile.
2. Strudelul cu mac si visine
Strudelul cu mac si visine este desertul principal traditional sloven. Acesta se gaseste de cumparat in absolut orice cofetarie sau patiserie din Slovenia, fiind cel mai popular si mai gustos desert al lor. El are in componenta lui mult mac, mere si visine, ingrediente foarte sanatoase pentru organism.
3. Iudasele, aluat dospit traditional sloven
De gustul acestui desert traditional sloven te vei indragosti inca de la prima degustare. Iudasa este de fapt un produs de patiserie preparat din aluat dospit si este un desert care se pregateste in Slovenia in special de sarbatorile Pascale. Forma lor este ciudatica, ca a unui melc dar gustul este absolut delicios.
4. Scovergi
Cu denumirea si de – minciunele, scovergile sunt pregatite si la noi in anumite regiuni ale tarii insa putini oameni stiu ca acestea sunt un desert traditional sloven. Ele sunt pregatite de catre sloveni in perioada Bobotezei cand la ei se desfasoara carnavaluri si sunt de fapt un desert sub forma de aperitiv.
5. Suhaida cu nuca
Nuca este foarte importanta pentru cofetarii sloveni, aceasta regasindu-se ca si ingredient in multe deserturi traditionale. Suhaida este un desert care are in componenta lui nuca, un desert care se pregateste fara coacere. Suhaidele sunt de fapt diverse dulciuri cu nuci, migdale si alte fructe, imbibate in ciocolata, sub forma unei budinci.
Dupa cum am mai spus, slovenii au cu siguranta deserturi traditionale mai ciudate insa cu un gust fabulos care nu se regaseste la alte deserturi din alte tari. Asa ca daca reusiti sa vizitati aceasta minunata tara, deserturile de aici trebuie neaparat degustate de catre gurmanzi.