Nuci umplute, prajituri aromate si gustoase pentru masa de Craciun
Nucile umplute sunt deserturi cunoscute mai putin in zilele noastre si mai mult in vremurile de demult. In perioada comunista parintii, bunicii si strabunicii nostri gateau acest deliciu pentru noi mai ales in zilele de sarbatoare. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca in ultimul timp din ce in ce mai multe gospodine au inceput sa prepare aceasta reteta cu ocazia venirii sarbatorilor de iarna atat pentru a-si aminti de copilarie cat si pentru gustul delicios pe care il au nucile umplute. In plus, nici timpul de preparare nu este atat de mare pe cat ai crede si nici reteta nu este atat de grea. Astfel, pentru a prepara nuci umplute ai nevoie doar de indemanare, rabdare, atentie si precizie.
Reteta originala de nuci umplute cu ciocolata
Nucile umplute cu ciocolata neagra au fost dintotdeauna desertul preferat al romanilor. In zilele noastre ele pot fi umplute atat cu ciocolata alba cat si neagra, cu Finetti sau Nutella, cu fondant, gem sau alte mirodenii care se incadreaza perfect in acest aluat.
Ingrediente pentru aluat
– 800 de g de faina alba
– 350 de g de unt cu continut de grasime ridicat, lasat sa se inmoaie
– un pliculet de praf de copt
– 6 linguri mari de zahar pudra
– zahar vanilat
– un varf de sare
– 6 oua de tara sau ecologice.
Ingrediente pentru crema de ciocolata
– jumatate de kilogram de lapte proaspat
– 350 de g de nuca proaspat macinata
– 300 g de biscuiti cu vanilie sau cu ciocolata
– 300 de g de ciocolata de menaj topita
– 50 de g de cacao
– 100 de g de zahar pudra
– o esenta de rom sau chiar un paharel micut de rom.
Aceasta este reteta clasica de nuci umplute cu crema de ciocolata, timpul ei de preparare este de aproximativ o ora cu tot cu gatire, din aceasta reteta reiesind aproximativ 15 portii.
Mod de preparare
In prima etapa daca nu stim sa dam forma corecta a nucilor, in comert gasim de achizitionat o presa speciala care poate da in doi timpi si trei miscari forma dorita. Mai intai preparam aluatul. Astfel, intr-un castron de dimensiuni generoase punem faina, praful de copt, untul moale, zaharul pudra, cel vanilat, sarea si ouale de casa, framantam foarte bine dar nu excesiv astfel incat sa iasa un aluat fraged pe care sa il putem modela dupa cum dorim.
Aluatul rezultat se pune intr-o punga de plastic la frigider pentru o perioada de minim jumatate de ora. Intre timp trecem la etapa urmatoare, respectiv la prepararea cremei de ciocolata. Pentru a face crema trebuie sa amestecam intr-un bol marisor laptele proaspat impreuna cu nuca proaspat macinata, faramitam biscuitii pe care ii adaugam la aceasta compozitie impreuna cu ciocolata topita in prealabil si mai adaugam, amestecand continuu zaharul pudra, cacaoa, esenta de rom sau romul in starea lui ca atare. Toate ingredientele se pun intr-o oala cu fund gros la foc mediu, amestecandu-se pana cand reiese o crema omogena.
In cazul in care ni se pare mai usor sa folosim o presa pentru nuci, aceasta trebuie spalata foarte bine, unsa cu grasime si in ea asezat aluatul modelat in forma de biluta. Se inchide presa si nucile se coc la foc mediu timp de aproximativ doua minute pe fiecare parte, invartind presa constant. Dupa ce sunt gata se aseaza pe un fund si se lasa la racit. Apoi urmeaza a fi umplute cu crema de ciocolata, operatiune posibila cu ajutorul unei lingurite pentru cafea. La sfarsit se presara din abundenta zahar pudra vanilat.
Pofta buna!