Briose delicioase pregatite in asteptarea lui Mos Craciun

Sarbatorile vin….sarbatorile vin…..si noi trebuie sa gatim….pentru cine?! Pentru Mos Craciun. Dupa cum bine stim, in Statele Unite ale Americii traditiile de Craciun sunt extrem de bine pastrate indiferent daca ninge sau nu in apropierea Craciunului. De altfel, una dintre cele mai importante traditii in ajunul Craciunului in America, pe langa impodobirea bradului este asteptarea Mosului cu prajituri si lapte cald.

Astfel, atat copii cat si adulti pregatesc pentru Mos Craciun tot felul de fursecuri frumos ornate in spritul sarbatorilor de iarna, biscuiti deliciosi, turta dulce si nu in ultimul rand briose, prajituri care merg cel mai bine in combinatie cu lapte cald. Pe teritoriul tarii noastre briosele sunt si ele apreciate de ceva vreme, acestea fiind consumate de romani in general la cafea dimineata dar nici de pe masa de Craciun nu lipsesc niciodata.

Ornate cu bomboane care de care mai colorate, in forme nastrusnice si culori vii, intruchipand fata unor personaje, briosele sunt cu adevarat prajituri perfecte a fi asezate pe platou alaturi de alte deserturi in asteptarea lui Mos Craciun iar pentru a le pregati nu ai nevoie decat de timp si de atentie, nu trebuie sa fii un cofetar decorat cu multe stele. Mai jos regasiti reteta originala de briose cu scortisoara, reteta pe care o puteti personaliza dupa gustul dumneavoastra schimband unele ingrediente sau adaugand mai multe.

Reteta clasica de briose cu scortisoara – timp de preparare 30 de minute 

Pentru 30 de briose aveti nevoie de:

350 de grame de zahar alb sau brun

8 oua

200 de ml de ulei

300 de ml de lapte

Jumatate de kilogram de faina alba

Un tub de frisca sau un pachet de frisca lichida naturala

O esenta de vanilie si doua plicuri de zahar vanilat

Un varf de sare

Scortisoara dupa gust sau o puteti inlocui cu un alt condiment care se preteaza brioselor

200 de grame de ciocolata neagra de menaj.

Ingrediente pentru glazura si pentru decor 

250 de grame de zahar pudra

2 lingurite de scortisoara sau un alt condiment identic daca nu va este pe plac scortisoara

2 jumatati de albus de ou

Fulgi de cocos, de ciocolata, fulgi de migdale etc

Mod de preparare reteta clasica de briose cu scortisoara 

Pentru a prepara 30 de briose cu scortisoara in primul rand trebuie sa avem toate ingredientele de mai sus. In a doua etapa se separa ouale de glabenusuri care se bat cu mixerul impreuna cu zaharul, condimentele, cu zaharul vanilat si esenta de vanilie. Pe rand, in aceasta compozitie se adauga laptele, uleiul si frisca.

Intr-un bol separat se razuie ciocolata de menaj si se amesteca si ea in compozitie, urmand ca la final sa turnam si faina, amestecand inca 5 minute la turatie mica pana reiese un aluat omogen. Intr-un alt bol batem albusurile cu zaharul si cu putina sare, putin albus pastrandu-se si pentru glazura iar albusurile ramase se amesteca si ele in compozitia din celalalt bol. In comert gasiti de achizitionat forme speciale pentru briose realizate dintr-o hartie speciala, forme in care turnati cu grija compozitia mixata cu ajutorul unui polonic, se netezesste fiecare briosa in parte si se pune tava la cuptorul preincalzit pentru o perioada aproximativa de 20 de minute, la o temperatura de 180 de grade celsius.

In timp ce briosele se coc, se prepara glazura din albusurile puse deoparte impreuna cu zaharul pudra si o lingurita de scortisoara. Scoatem briosele din cuptor si turnam peste ele glazura dupa care ornam cu fulgi de ciocolata, migdale sau cu fulgi de cocos.

Pofta buna!

Lasă un răspuns