Cornulete umplute cu rahat, dulciurile pregatite de mamele noastre de sarbatori
Cornuletele umplute cu rahat sunt fara dar si poate unele dintre cele mai asteptate deserturi de fiecare roman in perioada sarbatorilor de iarna. Acestea se combina foarte bine alaturi de o cana de ceai de tei sau cu un pahar de lapte caldut. Rahatul are calitatea de a fragezi cornuletele dar si de a le da acestora un gust special, in functie de aroma aleasa de fiecare dintre noi in parte iar zaharul pudra presarat fara economie deasupra lor le invaluie intr-o mireasma imbietoare atunci cand sunt fierbinti.
Acestea fiind spuse, daca inca nu v-ati decis in privinta prajiturilor pentru masa de Craciun, reteta urmatoare de cornulete cu rahat nu ar trebui sa va lipseasca. De altfel, daca rahatul nu este pe gustul dumneavoastra, il puteti inlocui cu gem, mac sau nuca. De asemenea, untul il puteti inlocui cu untura, aceasta facandu-le fragede de ti se topesc in gura. Reteta se prepara in aproximativ o ora cu tot cu gatire si din ea va ies aproximativ 50 de cornulete.
Ingrediente preparare un platou cu cornuri umplute cu rahat din abundenta
– 700 de grame de faina alba
– jumatate de kilogram de unt cat mai gras posibil sau 300 de grame de untura de porc proaspata
– 3 oua de la care luam doar galbenusurile
– 250 de grame de zahar pudra
– jumatate de pahar de apa rece
– o esenta de vanilie, doua plicuri de zahar vanilat si o punguta de zahar pudra vanilat
– un varf de sare
– o coaja de lamaie si una de portocala, optional
– 500 de grame de rahat normal sau turcesc, in functie de gust, rahat in toate culorile.
Mod de preparare
In primul rand vom face aluatul. Intr-un bol de dimensiuni generoase se amesteca faina, untul sau untura, coaja de lamaie sau de portocala, sarea si galbenusurile de la oua. Tot aici se adauga zaharul pudra, esenta de vanilie si pliculetele de zahar vanilat. Trebuie mentionat ca toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine, insa nu foarte mult timp datorita faptului ca aluatul se va ingrosa prea tare si nu va mai putea fi modelat cum dorim. Apa este optionala, aceasta adaugandu-se doar in cazul in care aluatul nu se leaga. Dupa ce am terminat de amestecat toate ingredientele si de framantat, asezam aluatul pe o folie alimentara. Il inchidem bine si il punem la racit in loc racoros timp de minim jumatate de ora timp in care el o sa creasca.
Urmatoarea etapa o presupune taierea in cubulete cat mai mici a rahatului. Pentru ca rahatul sa nu se lipeasca de cutit este recomandat sa il taiati pe un fund pe care ati presarat din abundenta zahar pudra.
Dupa ce a trecut jumatatea de ora in care aluatul a crescut, acesta se imparte in trei bucati cu ajutorul unui cutit mai mare. Se ia prima bucata in timp ce celelalte doua bucati raman la racoare si se intinde foarte bine in forma de cerc. Cu ajutorul cutitului se taie iar in jumatate. Apoi se taie in sferturi, optimi si tot asa pana cand din prima bucatica de aluat taiata vor iesi aproximativ 16 – 18 triunghiuri. Pe fiecare dintre aceste triunghiuri se aseaza cate o bucatica de rahat sau chiar mai multe in functie de spatiul avut la dispozitie. Se ruleaza aluatul de la baza spre varf, astfel incat sa reiese forma unui cornulet.
Se ia o tava de dimensiuni generoase in care se aseaza bine de tot hartia de copt. Se aseaza pe ea fiecare cornulet in parte cu grija si cu spatiu intre ele, astfel incat acestea sa aiba spatiu de crestere. De asemenea, este indicat sa se aseze cu varful dedesubt. Se da focul la mediu, se preincalzeste cuptorul, se baga tava cu cornulete la o temperatura aproximativa de 170 – 180 de grade Celsius. Se lasa la copt pentru o perioada de maxim un sfert de ora. La sfarsit se lasa la racit si se aseaza frumos pe platou.