Cat de important este gustul oferit de dulciuri

In momentul in care suntem pasionati de mancare si gurmanzi din fire, stim deja ca gustul pe care il avem este extrem de important pentru noi. Indiferent daca iubim sau nu deserturile, gustul este foarte important din punct de vedere gastronomic. Principalele gusturi pe care le cunoastem sunt – cel dulce, gustul amar, cel sarat si gustul acru.

Nu multa lume stie insa ca mai exista un gust care poarta denumirea de – umami. Acest gust mai putin cunoscut se gaseste in sosul de soia, in cel de rosii si in special in orice preparat culinar care are in compozitia lui glutamat, indiferent daca vorbim despre felurile principale de mancare sau despre deserturi ori aperitive.

Fiecare persoana are un gust diferit

Ce este foarte important si de asemenea interesant este faptul ca fiecare persoana in parte are gusturi diferite datorita receptorilor de pe limba. Conform unor studii facute recent de catre cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu, gustul se pierde treptat odata cu trecerea timpului. Cei care simt cel mai bine gustul sunt bebelusii si copiii. Acesta este si motivul principal pentru care ni se pare ca dulciurile din copilarie erau mult mai gustoase inainte chiar daca astazi au aceiasi compozitie si acelasi aspect.

Mirosul este la fel de important precum este si gustul

Cercetatorii din domeniu spun ca gustul fara miros nu ar putea functiona. Mirosul este foarte important datorita faptului ca putem sa ne dam seama de gust si de calitatile produsului pe care urmeaza sa il degustam, putem afla lucruri inainte sa gustam, lucruri precum prospetimea preparatului, aroma acestuia etc

Gustul produselor dulci este total diferit de cel al felurilor principale de mancare

Papilele noastre gustative se regenereaza la 2 saptamani si tocmai de aceea gustul poate diferi de la o persoana la alta. Preparatele care au in compozitia lor zahar au gustul mult mai intens spre deosebire de celelalte produse culinare care nu fac parte din categoria deserturilor. Spre exemplu, vanilia si alte arome asemanatoare acesteia pot fi simtite de catre bebelusi in laptele matern.

Acesta este si motivul pentru care copiii prefera deseori preparatele pe care le mancau atunci cand erau bebelusi. Atunci cand vorbim despre deserturi, gustul oamenilor difera datorita faptului ca unii prefera gustul amar, altii pe cel dulce si multi pe cel acru sau pe cel sarat. Deserturile amare nu sunt preferate de catre oricine datorita faptului ca acesta este foarte proeminent si ne poate ramane in regiunea bucala o perioada mai lunga de timp spre deosebire de gustul dulce.

Lasă un răspuns