Sfințișorul moldovenesc, numit și măcinic, bradoș sau mucenic, în funcție de zonă, este deliciul mult așteptat în preajma Sărbătorii celor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta are loc în ziua de 9 Martie a fiecărui an, cunoscută și drept a noua zi a babelor. Conform credinței populare, zilele ce urmează sunt zilele calde ale Moşilor și durează până pe data de 17 martie.
Plămădiți din aluat aromat și pufos de cozonac, voinicii sfințișori Palibo sunt copți cu grijă, însiropați atât cât trebuie și îmbrăcați gros în miere naturală și nucă măcinată.
De ce coacem Sfințișori de 9 Martie?
În data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost soldați creștini, parte a Legiunii a XII-a Fulminată din Armenia. Din cauza faptului că au refuzat să se închine idolilor, aceștia au fost condamnați la moarte prin înghețarea în lacul Sevastia. De aici și tradiția, în special în zona Bărăganului, de a scufunda și fierbe aluatul de mucenic în sirop, asemenea pastelor făinoase. Fie ei copți în cuptor sau fierți, aceștia se dau de pomană de sufletul celor dragi ce nu se mai află printre noi.
Cum îi pregătim?
Aluatul este cel gustos, de cozonac, fiind plămădit din făină proaspăt cernută, drojdie, iaurt, lapte, ou, un vârf de sare, ulei, unt și zahăr. La acestea se adaugă aromă de vanilie, răzătură de lămâie și de portocală. Aluatul se frământă cu grijă până devine unul pufos, apoi se lasă la odihnit. După dospire, îl mai frământăm nițel, pentru a scoate aerul, după care împărțim compoziția în două.
Cele două părți se transformă apoi, prin mâinile pricepute ale mândrelor noastre, într-un șnur împletit sub forma cifrei 8. Se așază în tăvile pentru copt la distanță unul față de altul, pentru a lăsa loc de creștere, și se țin în cuptor aproximativ 20-30 de minute, până se rumenesc.
După ce s-au răcit, aceștia se odihnesc în siropul aromat, iar apoi se învelesc în miere și nucă din belșug.
Tradiții
În această zi, conform tradiţiei populare, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin. Ritualul străvechi de primăvară este născut din credinţa că vinul băut se transformă în sânge şi dă bărbaţilor putere de muncă pentru întregul an. Totodată, se spune că vinul ține la distanță bolile. Cu picăturile rămase din vinul băut de 9 martie erau stropiți pomi şi viile, pentru a avea recolte bogate.
Alte tradiții pot fi urmărite aici.
Știai că…
- Forma de opt a mucenicilor reprezintă cifra infinitului și a echilibrului cosmic.
- Conform credinței populare, în această zi se deschid mormintele și Porțile Raiului.
- În unele zone, mucenicii se realizează în formă de om.
- Tradiția spune că, în această zi, gospodinele trebuie să coacă cel puțin 40 de mucenici, atâția cât au fost martirizați.
Te așteptăm în cofetăriile noastre din Iași, în preajma sărbătorii, pentru a savura sfințișorul moldovenesc!