Martipanul este o adevarata comoara pentru cofetarii din intreaga lume, acest produs fiind utilizat pentru a oferi un aspect decorativ frumos si pentru crearea diverselor figurine.
Martipanul este o pasta dulce, elastica si savuroasa realizata din migdale, oua și zahar. La inceputuri martipanul era folosit pentru imbracarea torturilor, cu timpul bucatarii au reuait sa se reinventeze si au inceput sa creeze figurine din martipan. Am scris in acest articol mai multe curiozitati despre martipan iar la sfarsitul acestuia va oferim o rețeta de preparare a martipanului.
- In trecut martipanul era comercializat doar in farmacii drept tratament pentru diverse boli mentale si fizice. Acest medicament fiind accesibil doar persoanelor de rang inalt.
- Datorita utilitatii martipanului mai toate cofetariile lumii utilizeaza acest produs pentru decorarea torturilor sau pentru realizarea figurinelor din martipan. Denumita si „plastilina dulce” cofetarii iscusiti isi pun imaginatia la incercare prin realizarea figurinelor dintre care mai diverse si complexe.
- Martipanul nu este doar foarte util pentru decorarea torturilor sau pentru realizarea figurinelor ci este un energizant natural datorat continutului foarte bogat de migdale. Este foarte indicat pentru persoanele care depun efort fizic si psihic foarte mare.
- Totodata este foarte indicat femeilor insarcinate deoarece migdalele contin acid folic care previne malformatiile congenitale.
- Martipanul mai poate fi utilizat ca umplutura pentru bomboane: bomboane frais; fructe de martipan; diferite forme realizate din martipan (glob, prisma, etc.).
- Termenul de martipan are origine araba, si vine de la „mautaban” care inseamna „cineva care sta ca un rege”.
Daca doresti sa imbraci cu martipan tortul facut in casa iti lasam mai jos reteta:
▶️ 700 g zahar pudra
▶️ 250 g faina de migdale
▶️ 2 albusuri
▶️ 1/4 lingurita esenta de migdale
▶️ 2 linguri glicerina
▶️ 1 lingura coniac (opțional)
▶️ 1 lingura zeama de lamaie
- In primul rand se adauga intr-un bol zaharul pudra cu faina de migdale si se formeaza o gaura in centru. In centrul bolului, in gaura formata se adauga galbenusurile de oua, esenta de migdale, o lingura de coniac si o lingura de zeama de lamaie.
- Se mixeaza tot amestecul aproximativ 4-5 minute, iar daca acesta rezulta a fi foarte uscat (nu este pastos si usor lipicios), se adauga putina zeama de lamaie sau putin albus.
- In pasul urmator ai nevoie de un blat pe care il vei presara cu zahar pudra. Se rastoarna martipanul pe blat si framanta 3-4 minute si se urmareste a-i da o forma rotunjita.
- Inainte de a imbraca tortul cu marțipanul rezultat, pune la incalzit dulceata la microunde. Ulterior se unge tortul cu dulceata pentru ca martipanul sa adere mai bine pe tort. *Indicat este sa eviti fructele in dulceata iar tortul sa fie uns doar cu zeama din dulceata.
- Martipanul odata asezat pe tort nu se mai repozitioneaza, in schimb se netezeste partea superioara a tortului pentru a elimina spatiile goale dintre martipan si dulceata de pe tort. Dupa ce partea superioara a tortului este gata usor-usor se netezesc lateralele tortului, eliminand spatiile goale din aproape in aproape.
- In final, odata aranjat martipanul pe tort si eliminandu-se bulele de aer, se taie excesul de martipan.
Cofetaria Palibo:
0758 95 95 95
palibo.ro
Urmareste-ne pe:
– Facebook
– Instagram
– Blogul Palibo
– Pinterest