Pasta de zahar poate fi confectionata si acasa de catre gospodinele care iubesc acest ingredient de decor dar si de gust. Pe langa faptul ca pasta de zahar este foarte gustoasa in functie de tipul ei, aceasta este principalul ingredient folosit de catre cofetarii si patiserii recunoscuti pe plan global datorita creatiilor lor dulci. In general, acest tip de pasta este folosita pentru a decora torturile si prajiturile.
Cu ajutorul ei, aceste produse de cofetarie sunt foarte delicate, par foarte fine, fara nici o imperfectiune. Tocmai acesta este si motivul principal pentru care cofetariile de lux folosesc pasta de zahar la ornarea prajiturilor si a torturilor, glazurile putand arata imperfectiuni pe produse. Ca si culoare, pasta de zahar este de cele mai multe ori alba sau migdalata insa ea poate fi colorata in toate nuantele posibile in functie de preferinte.
Reteta pentru prepararea pastei de zahar acasa
Putem achizitiona pasta de zahar si din comert insa cea mai sanatoasa este cea realizata in casa. Pentru a-ti iesi un fondant perfect, ai nevoie de – 50 ml de apa nici mai mult nici mai putin, un plic de gelatina pudra, 20 de g de margarina, 50 de g de zahar pudra cat mai fin macinat, 50 de g de miere de albine naturala, coloranti si arome de toate felurile dupa gust si preferinte.
Cum preparam acasa pasta de zahar
Pasta de zahar necesita multa rabdare si tenacitate. Ea nu se prepara usor insa cu multa atentie putem reusi acasa cel mai bun fondant.
Mai intai de toate, lasam la anulat gelatina in apa pentru o perioada de maxim 10 minute si apoi sa punem amestecul la foc mic pana se topeste tot. Luam gelatina de pe foc, adaugam mierea de albine si margarina amestecand continuu si apoi turnam totul peste zahar, framantand pana in momentul in care ne iese consistenta unei plastiline. Putem de altfel sa punem tot zaharul pudra daca vrem ca pasta sa iasa mai moale.
Dupa ce am terminat de framantat, punem toata compozitia in folie alimentara si o asezam la rece in frigider pentru o perioada de minim o zi si o noapte. In cazul in care vrem ca fondantul sa ne iasa colorat, trebuie sa adaugam colorantii artificiali sau pe cei naturali in prima etapa cand amestecam margarina cu gelatina. Avantajul este ca atat pasta de zahar confectionata acasa, cat si cea din magazin are o perioada mare de valabilitate si astfel poate fi folosita oricand se doreste atat timp cat este tinuta la rece si in frigider.