Daca in timpul erei comuniste majoritatea reclamelor tv ne indrumau sa consumam cat mai mult zahar, in zilele noastre lucrurile s-au schimbat, zaharul si alti indulcitori nemaifiind recomandati pentru pastrarea in parametrii optimi a sanatatii organismului uman. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi incercam sa consumam cat mai multe dulciuri si alimente care nu au in compozitia lor foarte mult zahar sau alti indulcitori.
Cofetari iscusiti din lumea intreaga au creat sute de retete de dulciuri apetisante care nu au in compozitia lor zahar sau alti indulcitori dar care au un gust delicios si un aspect la fel de minunat. Asadar, daca va numarati printre persoanele care nu prefera zaharul si alti indulcitori alimentari, pot consuma macar una din urmatoarele retete de deserturi propuse de noi.
Clatite cu banane – varianta fara faina de grau
Bananele sunt fructe consumate de fiecare dintre noi, ele aducand sanatatii organismului uman potasiul concentrat dar si multe alte vitamine si minerale fara de care corpul nostru nu ar fi atat de sanatos. Aceasta reteta nu are in compozitia ei nici zahar, nici faina si nici alti indulcitori alimentari. Pentru a prepara clatite cu banane avem nevoie de doua – trei banane de marime medie, trei oua mari de casa, 100 de g de faina de cocos care se gaseste de cumparat in absolut orice supermarket, o lingurita mica de praf de copt si una de scortisoara.
Mai intai de toate facem bananele piure, amestecandu-le cu oua si adaugand treptat si celelalte ingrediente. Restul retetei se prepara exact cum se fac clatitele normale, singura conditie fiind ca ele sa fie lasate mai mult timp in tigaie din vina faptului ca se prepara mai greu.
Bomboane Raffaello cu nuca de cocos si multa lamaie
Bomboanele Raffaello sunt pe placul tuturor si tocmai de aceea fiecare dintre noi incercam sa reinventam retetele acestora in propria bucatarie. De obicei bomboanele Raffaello sunt extrem de dulci insa ele pot fi absolut delicioase si acre, chiar daca in compozitia lor nu au zahar sau alti indulcitori alimentari. Pentru a le prepara avem nevoie de urmatoarele ingrediente – cat mai multa nuca de cocos, caju, curmale, miere de albine nezaharisita, 50 de g de ulei de cocos in starea lui solida, sucul stors de la doua lamai precum si coaja acestora si nu in ultimul rand de jumatate de lingurita de pudra de vanilie.
Dupa ce am hidratat nucile de caju macar 10 ore impreuna cu curmalele, le scurgem foarte bine si amestecam toate ingredientele de mai sus intr-un blender exceptand uleiul de cocos. La sfarsit adaugam cat mai multa nuca de cocos treptat, modeland compozitia in forma bomboanelor Raffaello. Inainte de a le modela este bine sa ne ungem mainile cu cat mai mult ulei de cocos.
Nutella de casa fara zahar
Crema tartinabila de ciocolata este preferata de fiecare dintre noi la masa de dimineata. Cu toate acestea, Nutella, Finetti sau alte creme de ciocolata tartinabile ce se gasesc de achizitionat in comert au in compozitia lor foarte mult zahar si indulcitori alimentari. Nutella de casa fara zahar poate fi preparata de fiecare dintre noi in propria bucatarie. Aspectul ei nu este chiar atat de fin si senzational precum este la celelalte creme tartinabile din comert insa este plina de nutrienti si vitamine, in compozitia ei neexistand zahar sau alti indulcitori.
Pentru a o prepara avem nevoie de multe alune de padure, nuci pecan, nuci caju, doua banane coapte, un avocado, lapte vegetal, zeama de lamaie, pudra de roscove, curmale si pudra de vanilie. Toate aceste ingrediente se amesteca intru-un blender pana cand reiese o crema cat mai fina posibil, crema ce poate fi intinsa pe paine la micul dejun sau la alte mese ale zilei.