Portugalia este una dintre cele mai frumoase tari din lume atat datorita culturii aceste natii, al limbii atat de melodioase, al traditiilor vechi de sute de ani dar si al meniurilor gastronomice potugheze preferate de catre gurmanzii din lumea intreaga. Indiferent daca discutam despre felul intai principal, de felul al doilea sau despre deserturi, cu siguranta ca portughezii si-au castigat rapid un renume mondial din punct de vedere culinar.
Despre portughezi se stie ca sunt adevarati gurmanzi si tocmai de aceea cei care viziteaza aceasta minunata tara, mai intai de toate opteaza sa guste diferitele preparate culinare pe care bucatarii portughezi le pun la dispozitie turistilor. Deserturile sunt principalele atuuri pe care portughezii le pun in fata turistilor atat datorita faptului ca unele dintre ele sunt traditionale si au o vechime in spate de sute de ani cat si retetelor reinventate de catre bucatari portughezi iscusiti, retete unice in lumea intreaga. Printre cele mai gustoase deserturi portugheze pe care trebuie sa le incercati daca vizitati aceasta regiune, se numara –
Rabanadas, friganele portugheze
Friganelele nu au fost inventate de romani asa cum se crede, ele fiind apreciate de catre bucatari din lumea intreaga si gasindu-se in meniurile culinare de peste tot. Rabanadas sunt friganelele portugheze traditionale. Ele se pregatesc cel mai mult de Craciun sau in preajma sarbatorilor de iarna. Diferenta dintre friganelele portugheze si cele romanesti este data mai intai de toate de grosime, cele portugheze fiind mult mai groase. Restul retetei este la fel, doar ca uneori in loc de inmuierea acestora in lapte, portughezii prefera sa foloseasca vinul iar la ornare inlocuiesc zaharul cu scortisoara.
Bolo de Bolacha, un alt fel de desert cu biscuiti
Biscuitii si fursecurile sunt foarte apreciate de catre portughezi, acesta fiind si motivul pentru care o sa ii gasiti la fiecare colt de strada. Bolo de Bolacha este un desert care are in compozitia lui biscuitii simpli. Si la noi se regaseste acest desert, doar ca unele ingrediente sunt inlocuite, la noi desertul denumindu-se – tort de biscuiti. Dupa cum spuneam, unele ingrediente sunt inlocuite, portughezii preferand sa adauge foarte multa smantana si mult unt in compozitia cremei iar biscuitii sa ii inmoaie in cat mai multa cafea tare. Astfel, daca la tortul nostru de biscuiti crema de cacao este principalul ingredient, la portughezi cafeaua din abundenta este preferata.
Pasteis de Nata, mici placintute cu crema de vanilie
Cel mai vechi si mai cunoscut desert traditional portughez este – Pasteis de Nata. Acesta se gaseste de achizitionat in toate cofetariile si patiseriile din Portugalia asa ca daca vizitati aceasta minunata tara cu siguranta ca o sa le gustati. Pasteis de Nata sunt niste placinte de dimensiuni mici care au in compozitia lor multa crema de vanilie. Ele mai au in compozitia lor o crema de oua absolut savuroasa si sunt ornate cu scortisoara. In comert o sa gasiti de cumparat multe retete reinventate de placinte cu crema de vanilie insa cea traditionala este si cea mai gustoasa.