Craiasa zapezii, prajitura cu aspect traditional de sarbatoare de iarna

Si daca tot se apropie sarbatorile de iarna si urmeaza sa cada primii fulgi de nea, de ce sa nu pregatim ca si desert in preajma sarbatorilor de iarna prajitura craiasa zapezii, un desert festiv ideal pentru masa de Craciun?!

Datorita faptului ca prajitura „Craiasa zapezii” arata atat de aspectuos, de gingas si de delicat pe un platou de prajituri asezat frumos pe masa de Craciun este recomandat alaturi de acest desert sa se aseze si alte prajituri tot in aceeasi forma pentru un design cat mai traditional. Prajitura „Craiasa zapezii” nu este un desert greu de facut atat timp cat urmezi pasii corecti. In plus, este atat de gustoasa incat cu siguranta o sa o prepari si in celelalte anotimpuri.

Ingrediente

Blat 

– cinci oua de la care separa albusurile;

– un pliculet de praf de copt;

– 5 linguri mari de faina;

– 6 linguri mari de zahar alb;

– trei sau patru linguri de ulei.

Ingrediente pentru crema 

– galbenusurile ramase de la acele cinci oua;

– o esenta de vanilie si doua pliculete de zahar vanilat, o esenta de rom;

– 300 de g de zahar alb;

– 300 de g de unt cat mai gras si proaspat;

– jumatate de kg de lapte cu minim 3,5% grasime;

– 200 g de ciocolata de menaj;

– 5 linguri de amidon.

Ingrediente pentru ornare si insiropare 

– jumatate de kilogram de lapte;

– o punga cu o nuca de cocos;

– frisca dupa gust si biscuiti.

Mod de preparare prajitura craiasa zapezii, un desert traditional de Craciun 

Pentru a prepara prajitura „Craiasa zapezii”, in prima etapa trebuie sa preparam blatul prin baterea oualor cu zaharul pana reiese o bezea densa care straluceste in lumina. Se amesteca separat praful de copt cu faina si uleiul dupa care se adauga peste bezea. Intr-o tava unde se aseaza hartia de copt turnam aceasta compozitie, incalzim cuptorul si o lasam la foc pe o perioada de maxim un sfert de ora.

A doua etapa de preparare a prajiturii este cea de pregatire a cremei, operatiune care se face in timp ce blatul se coace. Astfel, intr-un castron generos ca si dimensiuni amestecam zaharul cu cele 5 galbenusuri si amidonul, diluand cu putin lapte. Se amesteca foarte bine astfel incat sa nu se faca cocoloase. Dupa ce am pus tot laptele, amestecam foarte, foarte bine, in timp ce punem oala pe foc, astfel incat sa iasa o crema omogena si destul de groasa.

Dupa ce crema este gata, o impartim in doua. Astfel, intr-o jumatate adaugam esenta de vanilie, zaharul vanilat si jumatate din gramajul de unt iar in cealalta jumatate punem ciocolata de menaj rupta in bucatele cat mai mici, cu esenta de rom si untul ramas, amestecandu-se in ambele creme pana cand se omogenizeaza perfect. In timp ce cremele se racesc putem bate frisca. Se insiropeaza blatul cu ajutorul unei spatule pe care o inmuiem in lapte, turnam apoi crema de ciocolata impreuna cu biscuiti inmuiati si acestia in lapte caldut si crema de vanilie. La sfarsit, nivelam toata suprafata cu frisca dupa gust peste care presaram fulgii de nuca de cocos. Prajitura se lasa la rece timp de 24 de ore.

Pofta buna!

Lasă un răspuns