Gastronomia franceza: Millefeuille

Millefeuille este un desert caracteristic gastronomiei franceze, cunoscut si sub denumirea de Napoleon. Prajitura este compusa din trei straturi de aluat si doua de crema de patiserie.Celebrul cofetar Marie- Antoine Careme si-a pus amprenta pe aspectul actual al desertului, insa retetele au aparut inca din secolul al XVI-lea.

Originea prajiturii nu este inca determinata. Una dintre primele mentiuni fiind in cartea Le Cuisinier francois, a lui Francois Pierre La Varrene, in anul 1651, sub numele de „tourte franchipane”. La Verrene descria desertul realizat din mai multe straturi mplute cu crema.

O suta de ani mai tarziu, apare si denumirea de „millefeuille” in lucrarea bucatarului francez Menon.

Literatura de specialitate a atribuit forma desertului gastronomiei de origine ungureasca, unui preparat din Szeged, numit szegedinertorte.

Alti specialisti sustin ca originea poate fi amplasata chiar in Antichitate. Grecii acelor vremuri pregateau un desert, filo, din mai multe straturi de foi, care se pare ar fi sursa de inspiratie pentru prajituri.

Bucatarul francez Menon detalia reteta astfel: „pentru a face prajitura millefeuille, se ia aluat, se imparte in cinci parti egale ca marime si cu grosimea a doua monede puse una peste alta. In ultima dintre ele trebuie sa faceti in mijloc semnul Crucii Malteze. Marimea acesteia depinde de dumneavoastra. Coaceti-le in cuptor. Dupa ce s-au copt si s-au racit, puneti-le una peste cealalta, cu gem intre ele si crema pana cand incep sa semene cu o singura bucata. Deasupra puteti pune jeleu de coacaze, coaja de lamaie, fistic. Serviti pe farfurie.”

In privinta compozitiei, lucrurile stau asa: trei straturi de foitaj cu crema de patiserie intre ele. Ultimul strat se inveleste in glazura alba sau ciocolata ori fondant, pe care se realizeaza un model in forma de panza de paianjen.

In unele carti de bucate, desertul millefeuille este mentionat si sub denumirea de Napoleon. Unii istorici sunt de parere ca aceasta denumire provine de la orasul italian Napoli, in timp ce altii cred ca este asociata imparatului Napoleon.

Italienii au propria versiune de millefeuille, nu foarte diferit de cel francez, insa cu umpluturi mai neobisnuite: branzeturi, spanac sau pesto.

Rusii au creat si ei un desert care seamana foarte bine cu clasicul millefeuille. Istoria acestuia ,insa, nu-i aduce onoare imparatului Napoleon. Istoria spune ca desertul a fost creat dupa ce armata rusa l-a invins pe Napolen. Glazura alba ce acopera prajitura simbolizeaza zapada care i-a ajutat pe rusi sa-i infranga pe francezi.

In partea de est a Europei, millefeuille de regaseste si sub numele de cremes sau cremsnit.

Millefeuille este un desert pe cat de apreciat, pe atat de dificil de preparat. Impaturitul si batutul aluatului in mod repetitiv pentru a se crea straturile necesita timp si forta fizica.

Lasă un răspuns