Glazurile pot transforma o prăjitura, un chec, o brioșă sau un tort în ceva spectaculos și minunat.
Iată câteva idei de glazuri delicioase și ușor de preparat.
Glazura oglindă cu ciocolată albă
Ingrediente:
125 ml de lapte
125 ml de smântână pentru frișcă
8 g de gelatină
150 g de ciocolată albă
Preparare:
Se pregătește gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Ciocolata se rupe în bucățele și se topește la bain-marie.
Laptele și smântâna se combină și se dau în clocot, după care se iau de pe foc.
Se adaugă ciocolata și gelatina în lapte cu grijă și amestecând încet într-o singură direcție pentru a nu se forma bule.
Glazura trebuie preparată chiar înainte de a decora tortul sau prăjitura pentru a evita întărirea și se toarnă în jet subțire pe toată suprafața desertului. Nu trebuie nivelată, ea făcându-și singură suprafața netedă și strălucitoare.
Glazura de ciocolată
Ingrediente:
100 g ciocolată amăruie
3 linguri cu apă
100 g zahăr pudră.
Preparare:
Se pune ciocolata la topit, la microunde sau în cuptorul cald, într-un vas.
Se adaugă peste ciocolată o lingură cu apă și se amestecă bine cu un tel.
Separat, în alt vas, se pune zahărul cu două linguri de apă (nici mai mult nici mai puțin). Se amestecă foarte bine, până când zahărul pare că se leaga, ca un șerbet.
Se pune peste zahăr, ciocolata topită, foarte caldă și se amestecă bine.
Glazura trebuie preparată când blatul sau prăjitura sunt gata.
Glazura caldă se toarnă peste chec, blat sau prajitură ca să-l îmbrace uniform.
Se pune glazura în mai multe rânduri, după ce precedentul strat s-a răcit bine, pentru ca stratul de ciocolată sa fie gros.
Glazura oglindă de ciocolata neagră
Ingrediente:
8 g de gelatină
250 g de zahăr
80 g de cacao
80 ml de frișcă de 33%
150 ml de apă
50 g de ciocolată neagră
Preparare:
Se înmoaie gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se pune apoi în bain-marie pentru a se dizolva complet, după care se lasă să se răcească.
Zahărul și cacaua se pun într-o cratiță și se amestecă bine, adăugând treptat, pe rând, frișcă și apă.
Se pune amestecul pe foc și se aduce la fierbere, amestecând continuu.
Se ia amestecul de pe foc și se adaugă ciocolata neagră ruptă în bucățele.
După ce glazura s-a răcit puțin, se adaugă gelatina și se amestecă.
Se strecoară glazura printr-o sită și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Glazura de ciocolată se poate folosi pentru decorarea oricărui tort.
Glazura de lămâie
Ingrediente:
un albuș
o lingură cu suc de lămâie
250 g zahăr pudră
Preparare:
Se bate ușor, cu o furculiță, albușul de ou, cât să se desfacă puțin, dar fără să se facă spumă, apoi se adaugă zahărul pudră și se amestecă bine, până se omogenizează compoziția și arată ca o pastă.
Se adaugă sucul de lămâie și se amestecă.
Glazura se toarnă imediat peste prăjitură. Poți să o faci și cu suc de portocală.
Este perfectă pentru checuri de ciocolată sau cu lămâie, dar merge foarte bine peste rulade sau peste orice blat simplu. Se toarnă un strat de glazură, se lasă să se întărească și se prepară o nouă porție de glazură.
În felul acesta stratul o să fie gros și bogat. Între cele două straturi se pot pune fructe, nuci, alune pisate, bucățele de bezea rupte în bucățele, răzătură de ciocolată etc.
Glazura de cafea
Ingrediente:
200 g zahăr pudră
2 linguri de cafea foarte concentrată
1 plic de ness (foarte aromat)
Preparare:
Se freacă bine zahărul pudră cu cele două linguri de cafea. Compoziția trebuie să arate ca un șerbet.
Se pune vasul într-un vas cu apă foarte fierbine și se continuă să se amestece. Când se înmoaie puțin, se dă deoparte, se adaugă o linguriță de ness și se amestecă încă puțin.
Glazura caldă se toarnă peste prăjitură sau chec, ca să-l îmbrace uniform.
Se pune glazura în mai multe rânduri, după ce precedentul strat s-a răcit bine, pentru ca stratul să fie gros.
Glazura oglindă colorată
Ingrediente:
90 g apă
110 g zahăr
75 de g frișcă lichidă
50 g ciocolată albă
4 g gelatină (2 foi)
Colorant alimentar (la alegere după preferințe)
Preparare:
Gelatina se pune la înmuiat în apă rece.
Într-o cratiță se pune zahărul și apa și se fierb până când zahărul s-a topit.
Se oprește focul, se adaugă frișca lichidă și ciocolata și se omogenizează până se dizolvă ingredientele.
Se storc foile de gelatină și se adaugă peste ciocolată.
Se amestecă ușor până se încorporează gelatina.
Acum se adaugă și colorantul după preferințe, în funcție de cât de intensă vrem culoarea.
Se pune glazura la frigider și se lasă să se mai întărească, după care se toarnă deasupra prăjiturii.
De preferat să fie turnată în două straturi, cu pauză de răcire între ele.