Termenul „mousse” provine din limba franceza si inseamna spuma si este un fel de mancare bogat, aerisit, care poate fi dulce sau sarat, fierbinte sau rece.
Mousse-ul rece ca si desert este de obicei un preparat facut din piure de fructe sau ciocolata. Caracterul pufos este dat de frisca sau albusurile batute spuma, deseori intarite cu gelatina.
Mousse-urile sarate se pot face din carne, peste, crustacee, foie gras, branza sau chiar legume.
Mousse-urile fierbinti isi datoreaza de obicei textura delicata adaosului de albus de ou batut. Se coc de obicei in baie de apa fierbinte, pentru a impiedica amestecul sa se branzeasca.
Cei care iubesc mousse-urile trebuie sa incerce aceste deserturi ,iar retetele nu sunt deloc greu de pregatit, arata demential si sunt absolut delicioase,servite la pahar sau incorporate in diferite prajituri dupa bunul plac.
Trendurile in cofetarie vin si pleaca, dar mousse-ul de ciocolata rezista eroic peste timp, reinterpretat si transformat cu ingrediente noi, dar vesnic acelasi: pufos, aerat, usor.
Ingrediente:
4 oua medii
200 gr ciocolata neagra 70%
500 ml smantana pentru frisca
2 linguri lapte
5 linguri zahar
1 lingura zahar pudra vanilat
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
bastonase de ciocolata
zmeura
Mod de preparare:
Separam ouale.
Galbenusurile le frecam cu o lingura de zahar.
Punem 100 ml de smantana impreuna cu cele doua linguri de lapte pe foc, intr-o oala cu fundul gros. Cand amestecul e fierbinte il turnam peste galbenusuri si amestecam mereu.
Turnam compozitia din nou in oala si o lasam pe foc timp de 5-6 minute pana se ingroasa. Atentie, nu trebuie sa fiarba! In tot acest timp vom amesteca cu o lingura (sau tel). Stingem focul si adaugam ciocolata rupta bucati si vanilia. Amestecam bine pana cand obtinem o crema fina de ciocolata. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa. O dam putin la rece. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cele 4 linguri de zahar treptat, mixand bine dupa fiecare adaugare.
In crema de ciocolata racita incorporam usor o treime din cantitatea de frisca. Adaugam si albusurile cu miscari de jos in sus, pentru a pierde cat mai putin volum. Pregatim 6 pahare. Turnam 2-3 linguri de mousse in fiecare pahar. Peste mousse punem un strat de frisca si cateva bastonase glazurate rupte bucatele (pasul acesta e optional). Peste bastonase si frisca turnam inca 2-3 linguri de mousse iar la final punem frisca ramasa.
Ornam fiecare pahar cu zmeura proaspata, frunzulite de menta si bastonase de ciocolata si se dau la rece.
Mousse de zmeura
Ingrediente:
500 gr. – zmeura proaspata (sau inghetata)
300 gr. – zahar
300 ml. – smantana dulce (35%)
50 gr. – zahar pudra
Preparare:
Pune zmeura intr-o cratita, toarna deasupra zaharul si putina esenta de vanilie. Fierbe totul cateva minute la foc mic, pana se dizolva zaharul.
Ia zmeura de pe foc si cu ajutorul unui blender de mana sau unul obisnuit zdrobeste-o bine.
Apoi strecoara zmeura printr-o sita, in asa fel incat sa primesti o consistenta fina, fara samburi.
Cat se raceste un pic sosul de zmeura, pune gelatina in 100 de ml de apa rece. Dupa care las-o sa se umfle cateva minute sau procedeaza conform instructiunilor de pe ambalaj.
Cand sosul de zmeura este caldut, adauga in el gelatina si amesteca bine cu ajutorul unui tel pana se dizolva complet, dupa care lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei.
Toarna smantana dulce intr-un bol si incepe sa o mixezi adaugand treptat zahar pudra. Mixeaza totul bine pana cand smantana devine pufoasa.
Cand sosul din zmeura s-a racit complet, adauga treptat frisca si incorporeaz-o lent.
Acest mousse poate fi servit ca atare decorat cu zmeura proaspata si menta sau adaugat in diferite prajituri, torturi,tarte sau cheesecake-uri.
Mousse de caramel
Ingrediente:
12 gr. gelatina
6 galbenusuri
190 gr. + 30 gr. zahar tos
75 ml apa
270 ml lapte
550 ml. smantana lichida pentru frisca
1/2 lingurita esenta vanilie
Preparare:
Se pune gelatina la inmuiat conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intr-o cratita se topeste la foc mic 190 gr. zahar tos, pana se formeaza caramelul de culoare brun inchis.
Cand zaharul s-a caramelizat se adauga apa, se amesteca rapid si se fierbe putin pana rezulta un sirop dens/vascos.
Se da siropul la o parte de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin.
Se amesteca usor cu ajutorul telului cele 6 galbenusuri cu 30 gr. zahar, fara ca acestea sa se albeasca.
Se fierbe laptele si se toarna fierbinte, treptat si incet peste galbenusuri, amestecand bine.
Peste amestecul de galbenusuri si lapte se toarna caramelul lichid, se omogenizeaza bine si tot amestecul se rastoarna intr-o cratita.
Se pune cratita cu crema caramel la foc mic si se lasa sa fiarba cateva minute, amestecand incet cu ajutorul telului, pana ce aceasta se ingroasa si capata consistenta unei smantani.
In crema de caramel se adauga foile de gelatina stoarse si se amesteca bine pana ce acestea se incorporeaza.
Cu ajutorul mixerului/telului se bate smantana care a fost tinuta cateva ore in frigider, pana se obtine frisca.
O treime din frisca se toarna peste crema caramel si se omogenizeaza bine cu ajutorul unei spatule.
Se toarna treptat amestecul rezultat peste restul de frisca, se adauga esenta de vanilie si se amesteca incet cu o spatula pana acesta se incorporeaza si rezulta un mousse fin de caramel.
Se foloseste ,de asemenea, in prepararea prajiturilor sau torturilor.
Mousse de capsuni la pahar
Ingrediente:
200 g capsuni proaspete taiate
100 g zahar
5 linguri apa
3/4 lingurita cu gelatina simpla
un varf de sare
albusurile a 2 oua mari
1/4 lingurita esenta de vanilie
120 g smantana pentru frisca (35% grasime).
Preparare:
Amesteca intr-un vas capsunile cu o lingura de zahar si lasa-le 10 minute. Mixeaza-le in blender ca sa obtii un piure. Pune gelatina in 2 linguri de apa, las-o la inmuiat 5 minute.
Intr-un vas pui la fiert pe foc mediu 6 linguri de zahar cu cele 3 linguri ramase de apa, sarea si fierbi amestecand siropul pana s-a dizolvat zaharul.
Apoi mai lasi la fiert fara sa amesteci aprox 4 min. Cu un mixer bate albusurile oualor si gelatina inmuiata in apa pana se fac spuma (precum cea pentru bezea), apoi adauga treptat siropul preparat anterior, mixand mai intai la viteza medie apoi la viteza mare pana ce compozitia se intareste, adauga vanilia.
Bate smantana pana devine frisca. Intr-un castron mai mare amesteci usor frisca mai intai cu un sfert din compozitia cu albusuri, apoi treptat adaugand si restul albusurilor. La final adaugi piureul de capsuni. Compozitia pentru mousse este gata.
Pune-o in pahare pentru desert si lasa-le la frigider minimum 2 ore.
Mousse de vanilie
Ingrediente :
200 ml lapte
3 galbenusuri
3 linguri amidon
3 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
25 gr unt
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Preparare:
Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul.
Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul.
Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine.
Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu.
Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Oprim focul. Adaugam apoi untul si extractul de vanilie. Lasam crema la racit, si amestecam la intervale de 5 minute pentru a evita formarea crustei.
Smantana pentru frisca o mixam bine de tot pana cand devine aerata si ferma. O incorporam in crema de vanilie racita, cu miscari de jos in sus.
Mousse-ul sau crema de vanilie este gata pentru a fi incorporata in prajituri sau torturi.
Mousse de mango
Ingrediente:
Mousse de mango
200 gr piure de mango
100 ml smantana pentru frisca
2 linguri de zahar
1 lingurita zahar vanilat
4 gr gelatina
Preparare:
Se pune piureul de mango pe foc mic impreuna cu zaharul si se incalzeste pana aproape de punctul de fierbere, apoi se opreste focul.
Gelatina se pune la hidratat in 3-4 linguri de apa rece. Dupa 5 minute se adauga peste mango si se amesteca bine.
Se lasa compozitia la rece pana incepe sa se ingroase si sa se apropie de textura unui jeleu mai cremos.
Smantana pentru frisca se bate bat impreuna cu zaharul vanilat iar apoi se da la rece. Cand crema de mango e intarita suficient (insa nu prea tare) incorporam frisca cu miscari de jos in sus.
Se acopera crema cu folie si se tine la congelator pentru o ora, apoi e gata pentru a fi folosita in torturi sau prajituri.
Mousse de cocos
Ingrediente:
300 ml lapte de cocos
100 gr zahar
300 gr smantana pentru frisca
2 lingurita zahar vanilat
6 gr gelatina
Preparare:
Laptele de cocos se pune pe foc impreuna cu zaharul si se aduce la punctul de fierbere.
Se opreste focul si se adauga gelatina hidratata in 5-6 linguri de apa rece.
Se amesteca bine si se da crema la rece.
Smantana pentru frisca se bate bat impreuna cu zaharul vanilat, iar apoi o se tine la rece.
Cand crema de cocos e intarita suficient se adauga frisca cu miscari de jos in sus.
Mousse de ciocolata cu ardei iute
Ingrediente:
200 g ciocolata neagra (minimum 70% cacao)
50 ml rom
200 ml smantana pentru frisca (mai grasa)
2 linguri cu cacao
100 g crema fina de branza
½ lingurita cu ardei iute tocat fin
1 lingurita cu esenta de vanilie
1 lingura cu zahar brun
Preparare:
Se pune ciocolata rupta in bucati intr-un vas la bain-marie.
Adauga romul si amesteca pana compozitia devine spumoasa. Da deoparte si lasa sa ajunga la temperatura camerei.
Separat, intr-un vas se amesteca smantana cu crema fina de branza, zaharul, vanilia si cacaua cernuta, iar la final ardeiul iute.
Se incorporeaza totul in ciocolata topita si amesteca usor. Se toarna compozitia in cupele pregatite si se da la rece macar o ora inainte de a servi mousse-ul de ciocolata cu ardei iute.