Daca ti se intampla des sa treci prin cosmarul unui blat de tort scufundat in tava de copt, atunci ai nevoie sa citesti aceste trucuri. Te pregateai sa iti surprinzi invitatii cu o minune pufoasa de pandispan, insa rezultatul din cuptor e unul plat si fara „viata”.
Invata aceste mici secrete si data viitoare cu siguranta nu vei mai da gres:
1. Intotdeauna respecta reteta.
Cofetaria si patiseria sunt o stiinta exacta, nu se fac din ochi! Doar cateva grame de faina puse in plus, un unt prea moale ori prea tare, albusurile batute insuficient, sau o frisca batuta prea mult pot duce la un rezultat catastrofa. Pentru a te asigura ca prajitura va iesi perfecta, citeste de cateva ori reteta inainte de a incepe si urmareste cu atentie fiecare pas descris!
2. Mare atentie la bicarbonatul de sodiu sau la praful de copt!
Agentii de crestere trebuie alesi cu atentie! Acestia trebuie sa fie de o buna calitate, in termenul valabilitatii si adaugati in cantitati exacte. Daca adaugi prea mult praf de copt rezultatul va fi invers decat cel asteptat.
Sfat: testeaza bicarbonatul de sodiu in apa fierbinte. Daca nu se produc bule in apa, inseamna ca acesta a expirat!
3. In timpul coacerii prajiturii nu se deschide usa cuptorului!
Aerul rece care va patrunde in interiorul cuptorului influenteaza negativ procesul de crestere a prajiturii. In cazul in care bucataria ta nu este dotata cu un aragaz cu usa din sticla sau iluminare interioara, poti seta un ceas de bucatarie care sa te avertizeze in legatura cu timpul de coacere.
4. Prajitura nu trebuie scoasa din cuptor mai devreme de timpul mentionat in reteta.
Daca timpul precizat este de 30 de minute nu te grabi sa verifici consistenta prajiturii mai devreme. Scoate-o din cuptor la expirarea timpului indicat si aplica testul cu scobitoarea. Daca iese curata dupa ce a fost infipta in mijlocul blatului, atunci prajitura este gata.
5. Ai rabdare si lasa prajitura sa se raceasca in tava in care s-a copt.
Un motiv pentru care blatul isi mai pierde din volum este faptul ca incerci sa il desprinzi, inainte de racire, de peretii tavii. Unele prajituri necesita timp de racire in tavile in care s-au copt sau pe un gratar pentru evitarea formarii condensului la baza.