Tarte cu fructe – deserturi delicioase si sanatoase

In zilele noastre, sa mananci bio este deja un trend. Cu toate acestea, nu putem considera dulciurile drept mancaruri bio, cel putin nu toate dintre ele. O exceptie de la aceasta regula sunt tartele cu fructe preparate de catre gospodine in propria bucatarie sau cele care se gasesc de cumparat in cofetariile si patiseriile din lumea intreaga. De altfel, tarta poate sa aiba in compozitia ei fructe sau diferite creme.In general, majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu tartele cu branza, cu smantana, vanilie, cu tartele de ciocolata sau cu cele de fructe.

Istoria tartei, indiferent de umplutura ei, spune ca secolul al 16 – lea, mai exact anul 1550, a fost preparat pentru prima oara primul aluat de tarta. Este de la sine inteles ca acest fapt s-a intamplat in bucatariile nobililor si in acea perioada nu oricine avea acces la ingredientele aluatului atat de fraged al tartelor. Foarte interesant este faptul ca pentru prima data, aluatul de tarte era utilizat impreuna cu diferite tipuri de carne ca si umplutura a tartelor. Deci, la inceput, tartele nu erau considerate un desert. Mult mai tarziu, cofetarii au decis sa prepare aluatul tartelor cu ajutorul zaharului si cu diferite umpluturi dulci.

Cum preparam tartele ?

Tartele cu fructe sau nu sunt usor de preparat de catre orice gospodina care obisnuieste sa isi prepare dupa amiezile in bucatarie. Ca si ingrediente pentru aluat avem nevoie in special de – 700 de grame de faina alba, 200 de grame de unt proaspat, de preferat cu un continut cat mai ridicat de grasime, un varf de sare, 300 de ml de apa rece. Din punctul de vedere al modului de preparare a tartei, reteta este urmatoarea –

Intr-un bol de cantitate mai mare se pune faina impreuna cu sarea si untul si se amesteca foarte bine pana in momentul in care compozitia aluatului devine cat mai faramicioasa. Treptat se adauga si apa rece si aluatul se mai framanta putin pana cand se leaga suficient de bine. Se ia o folie speciala de bucatarie si se infasoara aluatul in ea, dupa care se lasa la racit intr-un loc uscat si rece pentru o perioada de minim o ora.

Urmatoarea etapa este sa intindem aluatul fraged care a reiesit intr-o forma de tarta, sa il acoperim cu hartie de copt si peste ea sa asezam cateva firicele de orez sau cateva boabe de fasole cu scopul ca aluatul sa nu se deformeze la copt. Incingem cuptorul la o temperatura aproximativa de 190 de grade Celsius, asezam tarta in cuptor si dupa ce a trecut un sfert de ora scoatem orezul sau boabele de fasole si mai lasam tarta la copt inca jumatate de ora. Dupa ce scoatem tarta de la cuptor, putem sa ii adaugam ingrediente sarate sau dulci, dupa preferintele fiecaruia dintre noi.

Lasă un răspuns