Lime, un ingredient exotic pentru prajituri

Un citric hibrid foarte apreciat de catre cofetarii care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala pe teritoriul tarii noastre, dar si de catre cei de peste hotare este – lime. Acest fruct este potrivit si pentru prepararea felurilor principale de mancare insa cel mai des este intalnit in diverse retete de cofetarie sau de patiserie.

Nu se stie cu exactitate unde si cand a aparut acest fruct hibrid insa se presupune ca Asia este continentul de origine a lui. De asemenea, se mai stie ca acest fruct este cultivat pe tot parcursul anului in toate zonele tropice din lume.

Cate tipuri de lime exista si ce deserturi putem prepara cu ajutorul acestui fruct

La nivel mondial acest citric se gaseste de mai multe tipuri. Fiecare categorie de lime are propriile sale proprietati, dupa cum urmeaza – unele tipuri sunt mai acre, altele au o aroma mult mai intensa, unele lime au o coaja mai groasa si altele mai subtire, unele sunt prevazute cu samburi si altele nu.

Multa lume nu stie insa ca medicii din tara si din strainatate recomanda consumul acestor citrice mai ales marinarilor. Acest lucru se intampla datorita faptului ca lime poate vindeca scorbutul, o boala pe care o faceau in trecut marinarii dar in aceeasi masura o poate si preveni. Acest lucru se intampla in trecut, nestiindu-se cu exactitate daca aceasta practica mai este de actualitate si in zilele noastre.

Astazi, acest citric se utilizeaza in general la prepararea unor deserturi absolut fabuloase atat ca gust cat si ca aspect, se foloseste la prepararea unor feluri principale de mancare sau se poate consuma in forma cruda. De asemenea si industria bauturilor este influentata de aceste fructe, atat la prepararea sucurilor naturale, cat si ca ingredient principal la cocktailuri. De asemenea, lime poate fi utilizat si ca ingredient pentru glazuri de prajituri, pentru aromarea inghetatei si a siropurilor, pentru decorarea prajiturilor sau pentru prepararea cremelor pentru deserturi.

De altfel, multa lume nu stie insa ca aceasta coaja de la lime poate fi utilizata atat ca umplutura pentru crema cat si ca umplutura pentru aluat. In tarile asiatice, lime este folosit in prepararea muraturilor iar in tarile europene din lime se face dulceata.

Proprietatile fructului lime

Acest citric are in componenta sa aproape 80% apa si restul vitamina C, o vitamina care ne ajuta sa avem pofta de mancare si sa eliminam carentele de vitamine din organism. Este un fruct nerecomandat persoanelor care au probleme cu stomacul sau celor care sunt la dieta, datorita faptului ca lime are in compozitia lui mai mult zahar decat lamaia si prezinta mai multe aciditate.

Lasă un răspuns