Unele dintre cele mai racoritoare deserturi din lume sunt tartele cu fructe. In unele tari din lume acestea se prepara doar dupa respectarea stricta a retetelor originale si nici macar ingredientele nu sunt schimbate deloc. In Italia, Spania, Portugalia si in Germania, tartele cu fructe sunt prajituri de casa sau de cofetarie pregatite doar in mod traditional, dupa retete stricte si doar de catre cine se pricepe cu adevarat sa prepare produse de cofetarie – patiserie.
Si la noi, mai ales in zonele rurale, tartele cu fructe sunt pregatite cu migala de catre gospodinele iscusite care stiu sa creeze cele mai bune dulciuri pentru cei dragi.
Tartele cu fructe sau nu, poarta in spate o traditie bogata de mii de ani
Istoria din domeniu spune ca tartele sunt consumate inca din perioada Evului Mediu chiar daca retetele de atunci nu erau atat de elaborate precum sunt in zilele noastre. Mai ales in acea perioada, tarta cu fructe era considerata o opera de arta elaborata datorita multitudinii de ingrediente ce puteau fi adaugate in compozitia ei si astfel aceasta aratand foarte aspectuoasa din punct de vedere coloristic. Cateva sute de ani mai tarziu, tartele nu erau considerate doar deserturi, ele fiind preparate si ca fel culinar principal, fiind umplute cu urzici, spanac, ceapa si branza.
Prima reteta de tarta cu fructe originala a aparut in perioada in care traia marele poet si dramaturg al lumii noastre, Shakespeare. Atunci, un cofetar iscusit a creat tartele cu fructe de padure, cu portocale, cu lamaie, dar si cele cu mere si pere. Tartele cu fructe in acea perioada nu se gaseau decat pe mesele bogatasilor, oamenii de rand neavand acces la aceste fructe.
Cum facem tarta fructe de padure, cu nuca de cocos si lime, un desert racoritor si gustos
Tartele cu fructe, indiferent de tipul fructelor, se prepara cu multa rabdare si atentie datorita fructelor. Acestea pot fi destul de greu de manevrat la cuptor.
Blat: 200 de grame de faina de cea mai buna calitate, 20 de grame de pudra de migdale, un varf de sare, un pachet de unt, un ou si un plic mare de zahar pudra. Blatul se prepara cu ajutorul mixerului la viteza medie. Intai batem foarte bine untul cu zaharul pudra si treptat adaugam si oul, migdalele, faina si la final sarea. Se lasa la racit toata compozitia la frigider 60 de minute. Pe o coca mai subtire se adauga compozitia reiesita mai sus si se lasa iar la racit 15 minute. Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius si punem coca la copt 15 minute.
Pentru crema si umplutura de fructe de padure avem nevoie de – 200 de grame de smantana, 250 de grame de piure de cocos, o coaja rasa de la o lime, 5 galbenusuri de oua, 400 de grame de ciocolata alba, 50 de grame de unt, doua foi de gelatina, 30 de grame de apa, 100 de grame de fructe de padure, un lime stors, 10 mg de amidon de porumb si 50 de grame de zahar granulat.
Crema: facem smantana frisca cu ajutorul telului si adaugam treptat galbenusurile, piureul de cocos si coaja de la lime. Le punem pe toate la fiert si le turnam peste ciocolata. Cu ajutorul mixerului amestecam untul cu toata compozitia si turnam peste gelatina in foi. Facem amidonul in apa calduta si apoi il amestecam peste zahar, peste lime si peste fructele de padure. Fierbem tot amestecul, il turnam peste tarta coapta deja si o lasam la racorit o ora in frigider. La sfarsit ornam cu multi fulgi de cocos.