Bagheta frantuzeasca – produs traditional de brutarie din Franta

Bagheta frantuzeasca poate fi considerata cu usurinta unul dintre cele mai gustoase si mai interesante produse de brutarie. Denumirea acestui produs de bagheta frantuzeasca vine chiar de la numele tarii unde a fost inventata pentru prima data insa trebuie sa stiti ca acest produs la ora actuala este preparat in orice brutarie din lumea intreaga, unele dintre brutarii urmand pas cu pas reteta originala a baghetei frantuzesti insa altele reinventand-o dupa bunul plac.

In lume exista o adevarata concurenta intre brutarii si chiar se organizeaza concursuri anuale care desemneaza ce bagheta frantuzeasca este cea castigatoare, atat din punctul de vedere al gustului cat si al aspectului sau.

Istoria acestei delicatese din categoria produselor de brutarie

Cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu ne atesta faptul ca bagheta frantuzeasca a aparut pentru prima data in Franta in secolul al 18 – lea si de atunci si pana in zilele noastre, aceasta este cel mai popular produs de brutarie – patiserie. Cu toate acestea exista cateva scrieri istorice care spun ca de fapt bagheta frantuzeasca ar fi fost creata pentru prima data in Austria si ca forma ei alungita i se trage tot din aceasta parte geografica a lumii.

De altfel, tot aceste scrieri istorice spun ca drojdia normala nu a fost nicicum principalul ingredient al acestui produs, bagheta frantuzeasca facandu-se pentru prima data din drojdia de bere. Cele mai populare idei din punctul de vedere al originii baghetei frantuzesti raman totusi ca acest produs a fost inventat in timpul conducerii in Franta a lui Napoleon si forma ei alungita a reiesit tot ca o idee a Imparatului cu scopul ca soldatii lui atunci cand plecau la razboi sa o poata baga in buzunarele pantalonilor.

Nu putem uita nici de traditia ruptului baghetei cu mana care are in spate o poveste interesanta. Astfel, se spune ca in timpul constructiei metroului de la Paris, muncitorilor nu le era permis sa detina cutite atunci cand mergeau la munca, astfel incat sa nu se raneasca intre ei. Astfel a fost inventata bagheta frantuzeasca care putea fi rupta cu mana si toate problemele crimelor dispareau. De la aceasta poveste a si ramas traditia ca bagheta frantuzeasca sa nu se rupa decat cu mana, traditie care mai ales pe teritoriul Frantei este foarte respectata si in zilele noastre.

Cum trebuie sa arate o bagheta frantuzeasca adevarata

O bagheta frantuzeasca adevarata trebuie sa aiba in compozitia ei drojdie de bere sau normala, apa, sare si faina. In zilele noastre retetele acestui produs de brutarie – patiserie s-au mai reinventat si astfel gasim de cumparat baghete frantuzesti cu cascaval, cu seminte de mac, sunca, cu ierburi Provence si chiar cu ceapa. Lungimea ei nu trebuie sa depaseasca 65 de cm, nu trebuie sa cantareasca mai mult de 200 de grame iar bagheta frantuzeasca originala nu este mai groasa de 4 cm.

Lasă un răspuns