Scortisoara este un condiment mentionat inca din vremea Egiptului antic, atunci cand avea o valoare mult mai mare decat cea a aurului. Mentiuni s-au gasit nu doar in calitate de mirodenie, ci si in procesele de imbalsamare. Cam in aceeasi perioada scortisoara atragea atentia si medicilor chinezi care i-au dedicat un intreg capitol intr-unul din primele tratate de medicina si botanica atestate documentar.
Popularitatea mirodeniei a crescut de-a lungul istoriei si a ajuns unul din cele mai apreciate condimente in perioada Evului Mediu,fapt pentru care se datoreaza inflorirea comertului intre Europa si Orientul apropiat.
Scortisoara provine de la un arbore ce se pastreaza mereu verde si care creste in regiuni tropicale, unde temperatura aerului nu scade sub 15 grade Celsius.
In bucatarie , scortisoara este folosita sub forma de pudra, scoarta sau ulei eteric.
Ofera un plus de aroma in supe, sosuri,salate cu tomate, preparate din carne, folosita des in produse de patiserie, cofetarie si panificatie (cornuri,paine), dar regasita si in prepararea unor bauturi alcoolice: lichioruri si vermuturi,sau nealcoolice: cele de tip Cola.
Despre scortisoara se mai spune ca ar contine o cantitate importanta de antioxidanti, care ar ajuta la reducerea stresului.
In cosmetica, aceasta ajuta in mentinerea unui ten tanar.
Avand un continut bogat si in calciu, scortisoara poate fi presarata peste fulgii de cereale consumati la micul dejun,marind pofta de mancare si marind energia necesara peste zi.
Iata cateva idei de utilizare a scortisoarei :
La micul dejun sau intr-o gustare sanatoasa. Stropiti o felie de paine prajita din faina integrala cu putin ulei de in, ungeti cu miere si presarati deasupra putina pudra de scortisoara.
Incalziti putin laptele de soia cu un baton de scortisoara, adaugati o lingurita de miere si veti obtine o bautura foarte delicioasa,indicata chiar in caz de frisoane sau raceala.
Adauga un baton de scortisoara si un pumn de stafide in tocana de miel cu vinete si vei avea o mancare cu arome orientale.
Mierea si scortisoara sunt folosite de secole intregi pentru proprietatile vindecatoare.Amestecul acestor doua ingrediente nu doar ca te scapa de raceala ,dar previne si aparitia imbolnavirii.Prepara acest amestec din 1 cana apa calda,1 lingura de miere si 1 lingurita de scortisoara si consuma lichidul obtinut 1-2 ori pe zi.
Un desert apreciat ce are printre ingrediente si scortisoara este turta dulce, prajitura preparata si consumata,cel mai des, de Craciun.
Aluat
250 g faina
1 lingurita praf de copt
5 g praf de ghimbir
o jumatate lingura cacao
1 lingurita scortisoara
5 g nucsoara
75 g unt moale
75 ml miere
75 g zahar brun
75 ml apa
1 ou
Glazura
1 albus de ou
100 g zahar pudra
1 lingura zeama lamaie
Preparare
Amesteci faina, praful de copt, ghimbirul, cacaua, scortisoara si nucsoara. Separat, combini untul, mierea, zaharul, apa si oul. Adaugi ingredientele uscate si amestecate. Bati pana obtii un aluat moale pe care il lasi 2 ore la frigider. Il intinzi in foaie subtire si decupezi in ce forme vrei. Le asezi intr-o tava tapetata. Lasi in cuptor pana cand s-au rumenit putin pe fund. Dai deoparte. Prepari glazura batand albusul spuma, adaugi zaharul si zeama de lamaie. Continui sa bati cateva minute, apoi ungi fiecare biscuit.