Un sirop este ca o esență, natural 100%, pe care îl poți folosi la prăjituri, cocktailuri sau sucuri.
Rapide și ușor de făcut, iată câteva idei de siropuri naturale.
Sirop de mentă
Ingrediente:
700 ml apă
500 g zahăr
4 mâini frunze de mentă
Preparare:
Se spală frunzele de mentă foarte bine.
Se pun împreuna cu apa și zahărul să fiarbă pentru 10 minute, la foc potrivit. Se strecoară siropul și se închide ermetic în sticle. Se poate pune la păstrare timp de o lună, la frigider.
Sirop condimentat pentru prăjituri și torturi
Ingrediente:
150 g zahăr
150 ml apă
1 păstaie de vanilie
1 băț scorțișoară
1 buc. nucșoară
1/2 linguriță boabe de piper negru și rosu
Preparare:
Se pun toate ingredientele într-un vas și se lasă la fiert până se dizolvă zahărul.
Se ia de pe foc, se acoperă vasul cu un capac preț de 3 minute, după care se ridică capacul și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Se folosește la torturi cu blat de ciocolată sau blat de morcovi în mod special în sezonul rece.
Sirop de zmeură
Ingrediente:
1 litru suc de zmeură (1kg zmeură)
1 kg zahăr
2 linguri zeama de lămâie
Preparare:
Zmeura se curăță de impurități și se spală sub jet rapid de apă.
Se pune apoi la fiert în 1,5 l apă timp de 10-15 minute, până când se înmoaie.
Se transferă totul într-o sită fină, pasând zmeura pentru a separa semințele.
Sucul de zmeură obținut se măsoară și se pune la fiert împreună cu zahărul.
La un litru de suc de zmeură se adaugă 1 kg zahăr.
Siropul se lasă să fiarbă la foc iute, timp de 20 – 25 minute, până când se leagă.
Spre sfârșitul fierberii se adaugă zeama de lămâie.
Siropul se toarnă fierbinte în sticle spălate și sterilizate înainte și se închid ermetic cu dopuri.
Dacă se dorește ca siropul să fie păstrat mai mult timp, sticlele se pun într-un vas cu apă și se mai fierb înca 20-25 minute.
Sirop de cireșe
Ingrediente:
2 kg cireșe roșii sau cireșe amare, bine coapte
1 kg zahăr
150 ml apă
2-3 linguri suc de lămâie
Preparare:
Cireșele se curăță de codițe, se spală, apoi li se scot sâmburii.
Se pun într-un vas și se adaugă peste ele jumătate din cantitatea de zahăr.
Vasul cu cireșe se lasă la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte, amestecând din când în când conținutul, pentru ca zahărul să înceapă să se topească și să ajute cireșele să lase cât mai mult sirop.
A doua zi, peste cireșe se adaugă apă și se amestecă foarte bine.
Totul se răstoarnă într-o strecurătoare și se presează bine cu o lingură, pentru a se scurge tot siropul.
Siropul rezultat se amestecă cu restul cantității de zahăr și se pune la fiert, la foc iute, adunând spuma care se formează la suprafață, până când se obține o consistență legată.
Spre sfârșitul fierberii se adaugă sucul proaspăt de lămâie, care va împiedica siropul să se zaharisească pe perioada păstrării.
Timpul fierberii poate fi de la 30 la 60 minute, în funcție de cât de gros se dorește să iasă siropul.
Cantitatea de sirop rezultată va varia, de asemenea, în funcție de cât de mult este fiert siropul. Cu cât îl veți fierbe mai mult, cu atât va ieși mai puțin.
Din ingredientele date în rețetă pot ieși 1 – 1,5 litri de sirop de cireșe.
Cantitatea de sirop poate varia și în funcție de cât de coapte și zemoase sunt cireșele folosite la preparare.
Cireșele rămase se pot folosi la diverse deserturi: chec, clafoutis, ștrudel, tartă, granita sau se pot congela și folosi atunci când vrem să gătim ceva bun cu cireșe.
Siropul de cireșe se toarnă fierbinte în sticlele spălate și sterilizate înainte.
Se acoperă cu dopuri etanș, iar după ce se răcesc se pot depozita în cămară.
Sirop din flori de soc
Ingrediente:
1 l apă
1 kg zahăr
20 flori de soc potrivit de mari
1 lămâie
Preparare:
Florile se spală bine cu apă și se lasă să se scurgă.
Se separă apoi florile de crenguțe, cu mâna. Un procedeu destul de ușor și care va merge repede dacă florile sunt bine înflorite.
Se spală lămâia, apoi se taie cu cuțitul coaja galbenă, lăsând cât mai puțin din partea albă interioară, care va da siropului un gust amărui.
Lămâia se taie apoi pe jumătate și se scoate sucul.
Apa se amestecă cu zahărul și se pun pe foc, amestecând continuu până se dizolvă tot zahărul. Nu trebuie sa fiarbă.
În siropul răcit se adaugă sucul de lămâie, coaja de lămâie și floricelele de soc.
Se acoperă vasul cu un capac și se lasă la frigider timp de 2 zile, să macereze.
Lichidul se strecoară și se pune la fiert timp de 20-25 minute, la foc moderat. Mare atenție că are tentința să se umfle.
În timpul fierberii se adună spuma care se formează la suprafață.
Siropul din flori de soc se toarnă fierbinte în sticle spălate și sterilizate înainte.
Se înfiletează capacele și se lasă să se răcească.
Se păstreaza în loc întunecat și rece.
Sirop de căpșuni
Ingrediente:
2 kg căpșuni
1 l apă
2 kg zahăr
50 ml suc de lămâie
Preparare:
Căpșunile se curăță de codițe, se spală, se taie în două sau în patru dacă sunt mai mari, apoi se așează într-o oală încăpătoare din inox.
Peste căpsuni se toarnă 1 kg de zahăr și se amestecă bine.
Oala se lasă la frigider timp de 3-4 ore sau peste noapte, amestecând din când în când, pentru ca zahărul să se dizolve, iar căpșunile să lase cât mai mult sirop.
Din acest moment există două posibilități în care se poate prepara sirop de căpșuni:
1. Căpșunile se pasează bine cu blenderul, apoi se amestecă cu apa, sucul de lamâie și restul cantității de zahăr.
Se fierb timp de 5-6 minute, amestecând constant să se dizolve zahărul. Totul se strecoară, iar lichidul limpede se pune din nou la fiert pentru 15-20 minute. Siropul obținut se toarnă fierbinte în sticlele spălate și sterilizate înainte.
2. Siropul lăsat de căpșuni se strecoară, se amestecă cu restul cantității de zahăr, apoi cu apa și sucul proaspăt de lamâie. Se pune la fiert la foc iute, timp de 20-25 minute. Se toarnă fierbinte în sticle spălate și sterilizate înainte.
Căpșunile rămase se pot folosi pentru a prepara gem sau diverse prăjituri.
Sirop de portocale
Ingrediente:
2 kg zahăr
4 pahare suc proaspăt de portocale
2 linguri coajă rasă de portocale
1 pahar de apă
Preparare:
Se pune apa la fiert, apoi când a dat în clocot se adaugă zahărul, se lasă până se topește, apoi se adaugă sucul de portocale și se lasă să fiarbă, amestecând continuu. Se adaugă coaja rasă de portocală și se mai lasă să fiarbă 3 minute. Siropul se depozitează în sticle.
Din sirop se face o băutură răcoritoare, specific persana: se pune într-un pahar lung, un sfert de pahar sirop de portocale și fără să se amestece, se toarna peste el apă plată și 3-4 cuburi de gheață.
Sirop de vanilie
Ingrediente:
250 ml apă
150 g zahăr alb
75 g zahăr brun
un praf de sare
esență de vanilie
Preparare:
Într-o cratiță adâncă, se pune zahărul alb și cel brun, apa și sarea. Se dă cratița la foc mic și se amestecă încet, până când zahărul este complet dizolvat.
Se poate opta pentru zahăr alb pentru întreaga cantitate de zahăr, însă zahărul brun dă siropului de vanilie o aromă mai bogată.
Când siropul începe să fiarbă, se lasă pentru încă 5 minute. Scăzând apa, siropul va deveni mai gros.
Se lasă la răcit pentru aproximativ o oră, apoi se adaugă esența de vanilie, cam două lingurițe și se amestecă până la omogenizare.
Siropul de vanilie este foarte frecvent folosit în bucătărie, în special pentru îndulcirea și aromarea cafelei, dar poate fi folosit în egală măsură alături de 2 cupe de înghețată sau pește frigănele.
Sirop de ghimbir
Ingrediente:
600g de rădăcină de ghimbir
5 căni de zahăr
5 căni de apă
2 lămâi
1 baton de vanilie
Preparare:
Rădăcina de ghimbir se curață, se spală și se rade pe răzătoarea mică.
Se pune apa și zahărul la fiert într-o cratiță, se amestecă și se lasă circa jumătate de oră. După acest timp, se adaugă ghimbirul ras. După primele clocote,cratița se mai lasă pe foc un sfert de oră, apoi se dă deoparte.
Se adaugă sucul de la cele 2 lămâi și batonul de vanilie.
Vasul se acoperă cu un capac și se lasă la inuzat pentru o jumătate de oră.
După acest timp siropul ar trebui să fie gata.
Se strecoară și se transferă în sticle cu capace ermetice și se păstrează la frigider până la 2-3 săptămâni.
Secretul acestei rețete este să nu se amestece în cratiță deloc după ce se pune siropul pe foc.
Siropul de ghimbir se poate servi cu apă minerală sau plată rece, cu puțină miere, busuioc sau mentă și este ideal pentru cocktailuri și băuturi alcoolice, sau adăugat în limonade, clătite și alte deserturi.