Primul tort de nunta din istorie

Istoria torturilor incepe inca din Grecia antica. Atunci acestea erau daruite Zeitei Artemis. Istoria tortului de nunta incepe mult mai tarziu, mai exact in timpul lui Alexandru cel mare, atunci fiind perioada cand la nunta organizata de catre Regele machedon cu peste 10 mii de soldati grecesti si machedoni care se casatoreau cu femei care proveneau din Orient, Alexandru a vrut sa reuneasca traditiile si culturile.

Nunta s-a organizat in Babilon, iar regele a incercat pe cat posibil sa imbine traditiile orientale cu cele din Grecia. Gustul si aspectul tortului pregatit la acest eveniment nu semana deloc cu tortul din zilele noastre. Astfel, acela avea o forma de paine plata, ingredientele lui principale fiind secara, orzul si graul.

Painea in forma plata era indulcita cu miere de albine sau nectar din flori, ornata cu migdale, nuci si fructe uscate iar interiorul ei fiind umplut cu anason, miere de albine, branza de oaie sau de capra. De asemenea si petalele de trandafir faceau parte din decorul tematic al tortului de nunta.

Evolutia tortului de nunta de-a lungul timpului

In Anglia medievala exista o traditie la nunti cand fiecare invitat in parte trebuia sa le aduca mirilor cadou un tort. Astfel, cu cat tortul era mai inalt, cu atat mai mult tinerii casatoriti urmau sa fie mai fericiti in timpul casniciei, de aici si ideea cofetarilor de tort etajat.

Fiecare tort de nunta primit de tinerii casatoriti se aseza unul peste altul, iar mirii trebuiau sa se sarute deasupra lui, dupa care toate straturile de tort erau asezate conform traditiei. Cofetarii din acea vreme au hotarat sa acopere aceste torturi supraetajate cu o glazura de fondant si asa a aparut ideea de tort etajat. De asemenea, trebuie sa stiti ca in timpurile medievale si culoarea tortului era extrem de importanta, astfel incat cu cat tortul era mai alb, cu atat mai mult mireasa era mai pura.

Cu timpul, nu doar inocenta miresei era relatata de culoarea tortului, ci si statutul financiar pe care il avea familia care a organizat nunta. Astfel, cu cat glazura de pe tort era mai alba, cu atat mai mult familia era mai instarita. In plus, datoria miresei era ca aceasta sa isi serveasca invitatii cu tort, tot ea fiind si cea care avea obligatia sa il taie, cu ajutorul mirelui sau nu. De aici si traditia ca mirele si mireasa sa taie impreuna prima felie de tort si abia dupa ce au mancat-o sa aiba dreptul si ceilalti invitati sa consume acest dulce spectaculos.

Lasă un răspuns