Torturi. Amintiri dulci pentru evenimente deosebite

Torturile nu sunt doar prajituri delicioase cu aspect fenomenal intr-un strat sau mai multe, ci si produse de patiserie – cofetarie care poarta in spate unele traditii extrem de importante, traditii care se respecta cu strictete atat in tara noastra cat si pe plan mondial.

Torturile sunt asociate in general cu evenimente importante din viata omului, cu petreceri de aniversare, zile onomastice sau diferite alte motive importante care necesita sarbatorirea insa trebuie sa stiti ca in timpurile de demult, lucrurile nu au stat asa cum stau in zilele noastre.

Tortul in antichitate

Tortul este o prajitura de sarbatoare care a aparut pentru prima data in Grecia antica. Acesta nu prezenta aceeasi forma spectaculoasa pe care o are in zilele noastre si nici nu era atat de dulce precum este astazi. De fapt, in Grecia antica tortul era o prajitura in forma rotunda sub forma de turta, prajitura realizata din grau si indulcita cu miere de albine. Aceste turte se dadeau drept ofranda zeitei Artemis de catre grecii antici. Forma lui rotunda era apreciata si de catre germani, ei oferind drept motiv de sarbatoare turte de grau in forma rotunda atunci cand se nastea un copil.

De fapt, forma rotunda a torturilor provine de la oalele ceramice, acestea negasindu-se sub o alta forma iar in trecut se credea cu sfintenie ca daca se consuma o prajitura care nu avea forma rotunda, respectivul dulce aducea ghinion din toate punctele de vedere daca se manca. Astfel si atunci dar si in zilele noastre, forma rotunda a torturilor mai ales la nunti, se crede ca aduce noroc si bunastare tinerilor casatoriti dar si invitatilor de la nunta. Cu timpul din ce in ce mai multe culturi au inceput sa pregateasca torturi, in perioada de demult doar persoanele foarte instarite aveau pe mese in zilele de sarbatoare aceste delicatese, tortul nefiind accesibil oricui.

Si daca la inceput torturile erau de fapt doar niste turte de grau indulcite cu miere de albine sau cu nectar din flori, cu timpul ele au devenit din ce in ce mai elaborate fiind create in mai multe straturi, umplute cu diferite creme si ornate in glazuri care de care mai aromate si mai aspectuoase.

Tortul in zilele noastre

In zilele noastre tortul este un produs de cofetarie dulce apreciat de oricine, un produs care se pregateste mai ales in zilele de sarbatoare, respectiv la – nunti, aniversari, la petreceri onomastice etc retetele de torturi sunt foarte numeroase, gusturile desavarsite dar si ingredientele mult mai elaborate.

Lasă un răspuns