Pralinele cu ciocolata pot fi considerate cu adevarat unul dintre cele mai gustoase si mai apetisante deserturi din toate colturile lumii. In diferite forme geometrice, in diferite marimi si intr-o varietate diversificata de gusturi de ciocolata, aceste praline sunt senzationale atat ca gust cat si ca aspect.
Ele se gasesc de cumparat in absolut orice patiserie – cofetarie din orice colt al lumii fiind dulciurile preferate atat de catre cei mici cat si de catre adulti.
Ce istorie poarta in spate pralinele de ciocolata
Istoria aparitiei acestor pralina de ciocolata este una foarte interesanta. Astfel se spune ca, la inceputul secolului al 16-lea, mai exact in anul 1519, conducatorul aztecilor din acea vreme obisnuia sa isi prepare la fiecare mic dejun o bautura fierbinte si dulce cu denumirea de – chocolat. Hernan Cortez, un conchistador a ramas uimit de faptul ca seful aztecilor obisnuia sa bea aceasta bautura ciudata intr-o cantitate foarte mare, de chiar si pana la 50 de cani pe zi.
Conchistadorul spaniol s-a decis astfel sa aduca si in tara lui aceasta delicioasa bautura insa acestuia i s-a parut ca este cam amara si a imbunatatit bautura cu multa vanilie si scortisoara, ca in final sa aiba gustul pe care il stim astazi. Este foarte interesant faptul ca spaniolii au decis sa pastreze reteta secreta vreme de un secol, pana cand cativa calugari franciscani au hotarat sa dezvaluie ingredientele secrete care fac aceasta bautura sa fie magica la gust, acela fiind si momentul in care aproape toate curtile regale din Europa a inceput sa o consume si cu timpul sa o utilizeze la prepararea diferitelor deserturi pe care le cunoastem azi si care au in compozitia lor ciocolata.
Pralinele de ciocolata pe teritoriul tarii noastre
Nu se stie cu exactitate cand pralinele de ciocolata au inceput sa fie consumate si pe teritoriul tarii noastre insa se aproximeaza ca putin mai tarziu spre deosebire de aparitia lor in alte tari din lumea intreaga. Mihail Kogalniceanu a fost primul care a relatat despre aceste minunatii dulci iar cofetarii celebri din acea vreme au adoptat retetele si le-au introdus in deserturile lor reinventate. Abia dupa aparitia pudrei de cacao, pralinele umplute cu ciocolata au fost regandite in fel si chip, in diferite sortimente, gusturi si aspecte.
Pralinele cu ciocolata in lumea intreaga
Pralinele cu ciocolata sunt deserturi interesante si datorita faptului ca nu in toate tarile din lume au acelasi gust si aspect, fiecare cofetar in parte adoptand propriile retete si idei la prepararea acestor delicii. Se stie ca francezii sunt singurii care au pastrat traditia prepararii originale a pralinelor cu ciocolata, ei fiind singurii care au preferat sa lase migdalele ca si umplutura principala a acestor bomboane. In zilele noastre totusi pralinele de ciocolata cele mai cunoscute de catre oricine sunt cele belgiene. Aceasta natie nu a pastrat reteta originala, multi cofetari belgieni stiind ca migdalele nu pot fi pe gustul tuturor si le-au schimbat cu alune de padure sau nuci dar si cu o umplutura ciudata din frisca si sampanie, lichioruri dulci, martipan si chiar ness si cafea.