Si daca tot se apropie cu pasi repezi sarbatorile de iarna, de ce sa nu cautam inca de pe acum in cartea de bucate retete delicioase de dulciuri, delicatese ce vor fi apreciate de sarbatori atat de catre noi cat si de catre invitatii pe care ii avem la masa?!
Prajitura Lamaita ne aduce aminte de copilarie, atunci cand mamele, bunicile si strabunicile noastre ne pregateau cu drag tot felul de dulciuri care de care mai gustoase si mai aspectuoase, una din retetele noastre preferate fiind prajitura lamaita, un desert dulce – acrisor.
Ingredientele necesare pentru blat :
– 200 de g de faina alba
– 8 oua de casa sau ecologice
– 200 de g de zahar tos
– o esenta de vanilie si una de lamaie
– o jumatate de coaja de lamaie.
Ingrediente necesare pentru crema
– 5 oua proaspete de tara de la care scoatem doar galbenusurile
– 1 litru de lapte cu continut ridicat de grasime
– 50 de g de faina alba
– un varf de sare
– 200 de g de zahar tos.
Ingrediente necesare pentru sirop :
– 2 lamai si jumatate stoarse
– 100 de g de zahar alb
– 100 de ml de apa rece.
Mod de preparare
In prima etapa, cu ajutorul unui mixer cu rotatie mare batem ouale cu zaharul, cu esenta de vanilie, cea de lamaie precum si coaja de lamaie, o perioada mai lunga de timp pana cand toate aceste ingrediente se deschid foarte tare la culoare. Apoi, in aceeasi compozitie adaugam treptat faina. Preincalzim cuptorul si coacem blatul pentru o perioada de maxim jumatate de ora, il mai lasam putin in tava la racit si apoi il rasturnam intr-o tava separata si il lasam in continuare la racit.
Urmatoarea etapa este prepararea cremei pentru prajitura, respectiv – intr-o oala care nu se lipeste se pune la fiert laptele impreuna cu esenta de vanilie. Cu ajutorul mixerului frecam foarte bine galbenusurile cu zaharul tos, adaugand treptat faina si laptele fiert, dupa care punem din nou la fiert amestecul inca 12 minute maxim si il lasam la racit.
A treia etapa este pregatirea siropului pentru prajitura, adaugand toate ingredientele si punandu-le la fiert pentru o perioada de maxim 10 minute. Pana cand compozitia siropului se raceste incepem sa asamblam prajitura lamaita.
Dupa ce taiem marginile blatului, il taiem si pe el in doua pe orizontala, il insiropam cu aproximativ jumatate din sucul de lamaie provenit de la lamaile stoarse. Pe primul blat punem un strat de crema iar pe al doilea blat dupa ce il insiropam, punem si restul de crema. La sfarsit se orneaza cu cacao sau nuci.
Pofta buna!