Lapte de pasare, un desert plutitor

Lapte de pasare sau de cuc conform retetei din copilarie

Majoritatea dintre noi ne amintim cu drag de copilarie mai ales atunci cand consumam lapte de cuc. Acesta mai poarta denumirea si de lapte de pasare fiind un desert perfect mai ales in zilele reci din preajma Craciunului sau a Anului Nou. Modul de preparare al retetei clasice de lapte de pasare este foarte simplu. Unde mai pui ca si gustul acestui desert este extrem de delicios, dar si aspectuos.

Ingrediente necesare :

– 6 oua de tara sau ecologice

– un litru jumatate de lapte proaspat de vaca

– 10 linguri mari de zahar alb

– 1 varf de sare

– doua sau trei pliculete de zahar vanilat si o  esenta de vanilie precum si una de rom.

Mod de preparare :

In prima etapa trebuie sa avem la dispozitie toate ingredientele insirate mai sus. In al doilea rand, pentru a prepara lapte de pasare conform retetei clasice din copilarie trebuie sa avem la dispozitie o oala mare in care se bat foarte bine albusurile pana se formeaza o spuma consistenta. Este indicat ca acestea sa fie batute cu mixerul.

Intr-o cratita cu fundul gros se pune la fiert laptele la foc mic, amestecand incontinuu astfel incat sa nu dea in foc. In spuma de albusuri adaugam jumatate din zaharul pe care il avem la dispozitie precum si esenta de rom si cea de vanilie. Cu ajutorul unei linguri mari luam o cantitate considerabila din spuma si o implementam in laptele care fierbe, cate o lingura pe rand pana se formeaza cativa bulgarasi. Se lasa sa fiarba cate un minut pe fiecare parte cu atentie sa nu se treaca de perioada de 60 de secunde.

La sfarsit se opreste focul. Cu ajutorul unei spumiere se iau bulgarasii de pe foc si se aseaza frumos pe un platou. Laptele ramas dupa ce se strecoara foarte bine de spuma de albusuri, se amesteca cu ajutorul unui mixer impreuna cu galbenusurile frecate foarte bine, cu zaharul ramas, cu cel vanilat si cu varful de sare. Compozitia se pune pe foc intr-o oala, neaparat la foc mic si se lasa acolo pana ajungem la consistenta dorita, amestecand in continuare. La sfarsit se ia oala de pe foc. Bulgarasii se aseaza frumos in cupe de inghetata si se toarna crema de lapte peste ei, lasandu-se la racit.

Pofta buna!

Lasă un răspuns