Placintele poale-n brau sunt delicatese specifice moldovenesti. Chiar daca placintele sunt preparate in toate tarile din lumea intreaga, in Romania ele sunt considerate un adevarat desert de sarbatoare. Tocmai acesta este si motivul principal pentru care in fiecare regiune din tara noastra placintele sunt preparate total diferit. Astfel, in functie de zona din Romania despre care vorbim exista placinte traditionale aferente acesteia.
Cu toate astea, placintele poale-n brau sunt cele mai apreciate de catre gurmanzi, indiferent daca ei sunt de nationalitate romana sau de alta natie. Placintele au in spate o istorie destul de lunga, stiindu-se ca in Romania in secolul al 18-lea cine era placintar de meserie era considerat un adevarat norocos. De atunci si pana astazi in tara noastra placintele sunt consumate atat ca fel principal cat si ca desert existand chiar Festivaluri de placinte in diferite zone ale Romaniei, festivaluri organizate de catre cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu pe teritoriul tarii noastre.
Moldova si placintele poale-n brau
In Moldova placintele sunt mult mai apreciate decat in alte zone ale tarii. Placintele poale-n brau sunt astfel traditional moldovenesti. Denumirea de placinte poale-n brau vine din timpul strabunilor nostri. Istoria spune ca in acele timpuri orice gospodina romanca purta fuste lungi pana in pamant si la brau isi puneau sorturi pentru a nu se murdari. In momentul in care se apucau de preparat placinte, romancele isi suflecat manecile pana la coate, iar partile din stanga si cea din dreapta ale fustei le ridicau, legandu-le de sortul de la brau. De aici vine si denumirea comica de – placinte poale-n brau.
Cum se prepara placintele poale-n brau
Pentru a prepara placintele poale-n brau avem nevoie de urmatoarele ingrediente – faina alba, oua, un cub de drojdie, o lingura mare de untura, smantana, lapte, zahar, un varf de sare, putina sare de lamaie si zahar vanilat. Toate acestea sunt necesare pentru aluat. Pentru umplutura avem nevoie de – branza de vaci, galbenusuri, smantana, zahar si gris.
Modul de preparare al placintelor poale-n brau nu este deloc greu. Mai intai de toate trebuie sa dizolvam drojdia in lapte, adaugam faina si lasam aluatul sa creasca. Intr-un castron se bat foarte bine ouale impreuna cu zaharul, sarea, coaja de lamaie, maiaua, pliculetele de vanilie si faina. Secretul este sa framantam aluatul macar jumatate de ora si apoi sa adaugam untura putin calduta. Lasam iar aluatul sa creasca timp de doua ore, il intindem bine si il taiem in patratele egale, pe fiecare aluat in parte punandu-se umplutura si lipindu-se colturile opuse unul de altul. La sfarsit le ungem bine cu galbenus batut si le ornam cu faina. Le punem la copt. Se orneaza cu zahar pudra sau zahar vanilat, dupa preferinte.