Foietajul a aparut in atentia consumatorilor si a cofetarilor care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala pe teritoriul fiecare tari din lume pe la sfarsitul secolului al 17-lea. Aluatul de foietaj a fost folosit pentru prima data de catre cofetari si patiseri din Franta, ca mai apoi sa fie preluat si de catre englezi.
De atunci si pana astazi acesta este folosit mai ales in produsele de patiserie care se gasesc de cumparat la noi in tara dar si in strainatate. Acesta este apreciat de catre critici atat datorita aspectului sau interesant cat si gustului bun insa de multe ori este depreciat din vina faptului ca are dezavantajul de a se sfarama. Chiar si asa, clasicul foietaj este folosit de catre toti cofetarii si patiserii la retetele traditionale, dar si la cele reinventate el pretandu-se perfect la pregatirea prajiturilor.
Istoria clasicului foietaj
Istoria clasicului foietaj incepe in secolul al 17-lea mai exact in anul 1645 pe teritoriul Frantei. Claude Gelee, un cofetar de origine franceza a fost cel care a inventat clasicul foietaj. Coincidenta face ca acesta a fost preparat cu un alt scop. Tatal lui era grav bolnav iar medicii care l-au tratat i-au interzis acestuia sa consume alte alimente exceptand faina, untul si apa. Fiind nevoit de situatia in care se afla, cofetarul francez a trebuit sa incropeasca din faina, unt si apa ceva bun de mancat pentru tatal sau. Asa a fost inventat clasicul foietaj.
La ce putem folosi aluatul de foietaj
Aluatul de foietaj este foarte gustos, pretandu-se la prepararea oricarui produs de cofetarie – patiserie, indiferent daca el este dulce sau sarat. In combinatie cu ciocolata alba sau neagra, cu diferite fructe, creme si arome, aluatul de foietaj este minunat. Cofetarii si patiserii de origine franceza folosesc aluatul de foietaj la diferite deserturi cunoscute de catre noi dar si recunoscute pe plan mondial ca fiind foarte gustoase si frumos aspectuoase, deserturi precum – vol-au-vents, palmieri sau mille-feuilles.
Datorita faptului ca acesta are in compozitia sa mult unt, aluatul este foarte gustos. Untul din foietaj are si el rolul lui si anume acela de a accentua gustul si aromele produsului. Foietajul este un aluat care poate fi preparat cu usurinta de catre oricine indiferent cat de priceput este in bucatarie.