Zaharul brun este ideal pentru deserturi insa acesta aduce si cateva beneficii pentru sanatatea organismului uman spre deosebire de utilizarea zaharului alb. Absolut orice doctor care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala pe teritoriul tarii noastre sau pe teritoriul altor tari din lumea intreaga va recomanda sa consumati in locul zaharului tos alb, zahar brun, datorita proprietatilor sale diferite fata de cele ale zaharului cristalizat.
Acest lucru se intampla mai ales datorita faptului ca procesul de preparare a zaharului brun este diferit fata de cel al zaharului alb, structura chimica a zaharului brun fiind total diferita de cea a zaharului cristalizat. Astfel, zaharul brun este recomandat a fi utilizat de catre cei care isi doresc o dieta echilibrata si un organism mai sanatos.
Cand a aparut zaharul brun pentru prima data
Asia este locul unde a aparut pentru prima data zaharul brun, mai exact chinezii au fost cei care l-au folosit mai intai, raspandirea lui pe plan mondial a fost mult mai tarziu. La sfarsitul secolului al 12-lea acesta a fost cultivat in Orientul Mijlociu iar primele mari plantatii de zahar brun au aparut cu un secol mai tarziu in Cipru. Abia in secolul al 16-lea zaharul brun a fost recunoscut ca si indulcitor principal, pana atunci acesta fiind considerat doar un produs secundar. Datorita faptului ca acesta era in acea perioada mult mai ieftin decat zaharul alb, Anglia si marele colonii americane din acea tara il foloseau in cantitate mare. Pe la sfarsitul secolului al 17-lea zaharul brun era considerat un indulcitor mult mai bun decat zaharul alb fiind folosit atat in Europa si in Africa.
Utilizarea zaharului brun
Zaharul brun se obtine din trestie de zahar la fel ca si cel alb. Cu toate acestea, chiar daca provin de la aceeasi planta, zaharul brun este total diferit de cel alb, atat ca si culoare cat si ca alte proprietati. El se prepara din zahar alb si melasa, contine mult mai putine calorii si este recomandat pentru cei care urmeaza regimuri alimentare stricte dar are si mult continut de fier, potasiu si calciu și alte vitamine benefice pentru sanatatea organismului uman. Consumul lui amelioreaza crampele menstruale, tonifiaza pielea, ajuta la combaterea obezitatii, este recomandat celor care sufera de astm si imbunatateste sistemul digestiv.
Zaharul brun este folosit si in uzul extern pentru prepararea unor creme cosmetice cu efect de scrub. De asemenea, zaharul brun este mult mai gustos decat cel alb, majoritatea cofetarilor si patiseriilor din lumea intreaga preferandu-l in detrimentul celui alb atunci cand pregatesc deliciile culinare din categoria deserturi.