Pasca este simbolul venirii sarbatorilor Pascale. Alaturi de cozonac, aceasta este un desert traditional must – have de Paste. Exceptand gustul ei absolut senzational, pasca are rolul si de a ne linisti sufleteste doar privind-o, mai ales datorita faptului ca pasca traditionala se orneaza cu o cruce care simbolizeaza Invierea Domnului.
Pe teritoriul tarii noastre, in functie de regiune, cu ocazia venirii sarbatorilor Pascale se pregateste atat pasca cu branza sarata cat si cea cu branza dulce. In plus si ornarea acesteia difera de la caz la caz.
Dar totusi, care este istoria acestui preparat traditional de se pastreaza cu sfintenie chiar si in zilele noastre?!
Multi dintre noi nu stiu insa pasca are in spate o istorie extrem de bogata. La inceputul aparitiei acestui produs de cofetarie – patiserie, pasca sa prezenta simplu sub forma unei paini care era pregatita si mancata de catre evrei in apropierea sarbatorilor Pascale. La inceput nici macar nu prezenta denumirea de pasca ci de – mata. Metoda de preparare a acestui desert era destul de usoara iar ingredientele necesare erau faina din mai multe tipuri de cereale respectiv 5, la inceput branza nefiind un ingredient al acestei prajituri.
De altfel, si aluatul era nedospit si pe atunci pasca purta denumirea nelegitima de – painea saracilor, pentru ca asta si era. Cei care nu au aveau o situatie financiara buna, mancau aceasta pasca si dupa Paste, ea fiind atat usor de pregatit cat si nenecesitand multe ingrediente. De altfel, o legenda extrem de veche spune ca evreii atunci cand au emigrat din tara lor nu au avut timp sa faca paine de acest gen si ei consuma in loc de paine aceasta pasca si in zilele noastre ca o amintire din vremurile trecute.
Modernizarea retetei de pasca si introducerea ei pe plan international
Cu timpul, multi oameni de diferite nationalitati degustand paine pe care o consuma evreii la fiecare masa, au decis ca aceasta este foarte gustoasa si merita imbunatatita cu tot felul de arome si ingrediente care de care mai gustoase si mai interesante. Astfel, in zilele noastre pasca este un preparat traditional care se gateste in majoritatea tarilor din lumea intreaga cu ocazia venirii sarbatorilor Pascale atat ca un tribut evreilor care au fost asupriti si datorita gustului ei foarte bun.
Baza acestui preparat este aluatul de cozonac iar ingredientele necesare prepararii ei sunt branza de vaca dulce sau sarata, stafidele si multe multe arome de toate tipurile. In plus, pasca alaturi de miel si de vinul rosu sunt chiar o traditie crestina, preotii catolici dar si cei ortodocsi spunand ca aceste alimente sunt simboluri care semnifica sacrificiul pe care l-a facut Iisus pentru iertarea tuturor pacatelor pamantenilor. De altfel si forma acestui preparat traditional Pascal este una deosebita, ea reprezentand scutecele pruncului Iisus Hristos, daca forma este rotunda iar daca este dreptunghiulara pasca simbolizand forma crucii. In plus pasca nu trebuie preparata oricand. Aceasta se pregateste de catre gospodinele iscusite doar in Vinerea mare si se coace in Sambata mare.