Fondantele ne aduc aminte cu drag de perioada copilariei cand majoritatea dintre noi aveam in casa mai ales in apropierea sarbatorilor si a ocaziilor speciale aceste minunate delicatese. Multi nu stiu insa fondantele sunt printre primele bomboane aparute pe plan international. Mai exact, au fost inventate de unul dintre cei mai cunoscuti bucatari din secolul al 19-lea pe numele sau – Emil Dubois.
Cofetarul francez s-a gandit sa creeze un sortiment de bomboane care sa incante papilele gustative atat a celor mici cat si a adultilor si astfel au rezultat fondantele. Este foarte important de mentionat si faptul ca tot in aceeasi perioada si tot acelasi cofetar parizian a inventat si serbetul. Tehnica de pregatire a bomboanelor de tip fondant este una foarte stricta. Pentru a iesi in stare perfecta, fondantele trebuie sa detina doar ingrediente absolut naturale fara niciun fel de adaos, zaharul sa fie in stare pura dar in acelasi timp si bomboanele de tip fondante sa se prepare foarte rapid.
Fondantele pe piatra
Cu denumirea ciudata, fondantele pe piatra se prepara printr-o practica veche. Ai nevoie de un cazan de arama si de zahar pur suta la suta. Dupa ce ai bagat zaharul in cazan, acoperi cu apa pana la refuz si bagi cazanul pe foc. Se asteapta pana se incepe procesul de fierbere si inainte de a se incepe se amesteca foarte foarte bine astfel incat sa se topeasca zaharul. Dupa ce se amesteca foarte bine, se preia spuma reiesita din amestec si se fierb la foc mai mare astfel incat sa se zoreasca procesul de fierbere si fondantul sa se faca cat mai repede.
Daca va intrebati de unde denumirea de fondant pe piatra, trebuie sa stiti ca aceasta vine de la locul prepararii acestor bomboane, respectiv pe o piatra mare, cat mai curata si mai rece posibil si care este udata in prealabil. Culorile pentru bomboanele fondante nu se adauga la inceput cum s-ar crede, ci doar la sfarsit cand se incepe framantarea.
Prepararea fondantului
Se ia o oala cu smalt gros in care se adauga aproximativ 300 de ml de apa in combinatie cu 1 kg de zahar pur suta la suta, se pune la foc mic si se lasa la fiert pentru perioada aproximativa de 15 minute, dupa care se incearca cu degetul daca siropul este inchegat. Verificarea daca siropul este inchegat este foarte simpla, nu trebuie decat sa vedem daca ni se lipeste de deget si se intinde precum o ata.
In cazul in care siropul este perfect, compozitia se toarna peste o placa de piatra, de marmura sau intr-o oala cat mai bine smaltuita si se adauga cat mai multa apa rece. Se incepe framantarea doar dupa ce fondantul este racit complet. Se ia un kg de portocale, se razuieste coaja lor si se amesteca cu zahar lasandu-se la topit cu apa intr-o oala separata. Se ia de pe foc si se lasa la racit iar dupa ce se raceste complet siropul rezultatm se amesteca cu umplutura de fondant. Bomboanele se modeleaza in forme egale si daca se doreste sa dau prin nuca de cocos.