Macarons sunt unele dintre cele mai cunoscute dulciuri de pe teritoriul tinutului francez. Acesta este si motivul pentru care ele au devenit cu timpul simbolul francez al deserturilor. Forma pe care o au prajiturelele macarons ne poarta cu gandul si la rasfatatii Imperiului francez, la gloria Frantei de altadata si la viata bogata pe care o duceau cei din vita nobila.
Sub aspectul de doua cochilii impreunate de o crema absolut delicioasa, in culori care de care mai fascinante, mini prajiturelele macarons ne prezinta cu adevarat viata buna pe care o duceau francezii cu cateva secole in urma. Dar totusi, acest desert minunat chiar a fost inventat de catre francezi?! Care este de fapt istoria acestuia?!
Macarons…de ieri si pana azi
Macarons duc in spate o istorie destul de lunga care ne poarta cu gandul tocmai in Siria. Astfel, conform descoperirilor facute de catre specialisti, tinand cont si de faptul ca migdalele, ingredientele principale cu ajutorul carora se pregatesc aceste prajiturele au aparut pentru prima data in Siria, prepararea acestui minunat desert isi are originile tot acolo. De altfel, istoria spune ca abia dupa ce a cazut Constantinopolul, migdalele au fost exportate si pe teritoriul Europei. O alta curiozitate este faptul ca pentru prima data migdalele au aparut in Italia, de aici si prajiturile macarons tragandu-si numele de la clasicele macaroane.
Mult mai tarziu migdalele au aparut si in Franta, insa nu sub aceeasi forma cum le cunoastem astazi, ci sub forma de pasta. Ele au fost aduse in Franta de catre Caterina de Medici care era de origine italiana si care a indragit atat de mult gustul migdalelor incat a hotarat sa le aduca si pe teritoriul francez, ea fiind sotia regelui Henri al 2-lea. De altfel, Caterina de Medici este un simbol recunoscut al bucatariei franceze datorita faptului ca ea a introdus in aceasta minunata tara mai multe ingrediente italienesti pentru produsele de cofetarie – patiserie, spunandu-se ca a invatat toate tainele cofetariei de la tatal ei Lorenzo de Medici.
Macarons, un desert al vitei nobile la inceput
Dupa cum ne dam si seama, pentru inceput macarons era un desert consumat doar de catre vita nobila. Cu timpul insa si oamenii din popor au fost fermecati de gustul si aspectul acestor prajiturele. Cu toate acestea, nu oricine putea sa faca rost de ingredientele cu ajutorul carora se prepara acest deliciu culinar si tocmai de aceea macarons erau desertul principal al nobililor care locuiau la castelul Versailles.
Abia dupa terminarea Revolutiei franceze macarons au putut fi accesibile si oamenilor simpli din popor. Din acel moment aceste prajiturele au fost preparate in toate regiunile Frantei in diferite forme si culori insa exista o reteta de macarons care a ramas in istorie, reteta pregatita de doua calugarite din Nancy, de aici si denumirea de Macarons din Nancy. Ele au decis ca aceste prajiturele au un gust minunat, le-au pregatit, le-au dat numele de – Macarons din Nancy si le-au vandut doritorilor. Calugaritele au avut atat de mult succes incat au ramas in istoria cofetariei franceze sunt numele de – Surorile Macarons.
La inceput macarons nu era comercializate cu umplutura intre cochilii asa cum le cunoastem astazi. Abia din anul 1900 ele au fost pregatite cu diferite umpluturi, castigandu-si si mai mult respectul in fata iubitorilor de deserturi, prima umplutura fiind cea de ganache. De atunci si pana astazi macarons se gasesc de cumparat cu diferite umpluturi, forma lor este aceeasi dar gustul diferit iar culorile care de care mai imbietoare.