Sarlota, un desert unic cu renume mondial

Sarlota ne aduce aminte cu drag de perioada copilariei, cand bunicile, mamele, matusile si strabunicile noastre ne pregateau cu drag acest desert fabulos. Acest desert este traditional in unele tari din lume si unic in fiecare regiune in parte.

Tinand cont de faptul ca sarlota este un desert ce poate fi consumat atat in stare fierbinte cat si rece ca gheata, sarlota este considerata cel mai versatil desert, fiind adoptat de fiecare tara din lume, insa in retete proprii. In plus si modalitatile de preparare a acesteia sunt diferite de la caz la caz si de la regiune la regiune, in diferite forme, cu blat sau nu, in culori variate si gusturi savuroase. Acesta este si motivul principal pentru care originea ei adevarata este discutata in toate tarile din lume.

Povestea sarlotei

Aparitia sarlotei este un subiect destul de controversat. Unii istorici chiar considera ca ar fi fost un fel principal de mancare in perioada medievala. Altii spun ca aceasta a fost inventata de catre englezi cand consumul piscoturilor era la moda. Din punct de vedere documentar insa notiunea de sarlota apare abia in secolul al 18 – lea, mai exact in anul 1796, cuvantul sarlota aparand pentru prima data in dictionarul englezesc Oxford. Imediat in perioada urmatoare au aparut o gramada de retete unice de sarlota cu mere, cu visine sau cu alte fructe, cu cacao, vanilie, frisca facuta in casa etc

Desertul Reginei Charlotte

O poveste veche spune ca numele de sarlota este dat dupa numele Reginei Charlotte, sotia Regelui George al treilea al Angliei. Unii spun ca Regina Charlotte iubea sa cultive fructe, ea fiind cea care a inventat si reteta de sarlota, acesta fiind si motivul principal pentru care in toate cartile de bucate englezesti exista atat de multe retete de sarlota cu mere, pere si alte fructe gustoase.

Legende multe, retete multe

Dupa cum spuneam si mai sus, in fiecare colt din lume exista traditional o reteta de sarlota unica. Unii fac gelatina mai groasa, altii o prefera mai subtire, altii impanzesc sarlota de piscoturi, unii fac umplutura pentru fructe din compot, altii din fructe proaspete, abia culese, in unele tari sarlota se pregateste doar pentru sezonul cald iar in altele doar in timpul sezonului rece etc.

Totusi, indiferent de regiunea in care se consuma acest desert minunat, putem afirma ca sarlota este unul dintre cele mai versatile deserturi care au existat vreodata pe pamant. De altfel, sarlota este si un dulce foarte gustos, prezentand in fata noastra un aspect unic, gelatinos, in diferite forme si culori, imbiindu-te sa o consumi cat mai repede dar in acelasi timp nici sa nu te grabesti sa o mananci pentru a nu-i strica forma unica pe care o are.

Lasă un răspuns