Rahatul este un desert traditional, gustos si foarte apreciat de catre gurmanzi. Toti iubim deserturile si nu exista om pe pamant care sa nu fi gustat macar o data rahat. El se prepara ca si desert principal in multe tari din lumea intreaga, cu precadere in Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, Albania, Maroc sau Algeria.
Chiar daca acestea sunt tarile principale care pregatesc acest desert minunat, rahatul este un desert preparat si de catre cofetari de alte nationalitati si ca atare, rahatul este desertul care se gaseste in aproape orice patiserie – cofetarie din lume.
Istoria rahatului
Rahatul este unul dintre cele mai consumate deserturi pe teritoriul tarii noastre, dar si in alte tari din lumea intreaga. Acesta nu numai ca are un gust deosebit in diferite arome, dar nici aspectul lui nu este unul de ignorat. Istoria rahatului reprezinta o adevarata legenda si incepe cu mult timp in urma. Desi originele aparitiei acestui desert sunt destul de discutate, cea mai veridica legenda a originalitatii rahatului se petrece in Turcia in timpul domniei sultanilor.
Cea mai veche legenda spune astfel ca, sultanul din acea perioada era tare iubaret, dar si bun la suflet si pentru a-si multumi atat nevestele din harem cat si slujnicele decide sa le pregateasca acestora un desert unic atat din punctul de vedere al gustului cat si al aspectului. Zis si facut, cofetarul pe care il avea atunci sultanul a pregatit un desert bun pe care noi il cunoastem astazi sub denumirea de rahat.
O alta legenda destul de interesanta vine tot din Turcia si spune ca in perioada in care s-a descoperit rahatul de catre un cofetar din Istanbul, sotiile si iubitele le ofereau in dar sotilor si iubitilor bucatele de rahat, de aici si ideea ca rahatul este un desert pentru cupluri. In unele tari se spune ca acesta este desertul cuplurilor deoarece bucatile de rahat se lipesc unele de altele.
Raspandirea rahatului pe teritoriul Europei
Cu timpul, mult mai incolo, mai exact cu un secol mai tarziu, reteta rahatului a fost raspandita si pe teritoriul Europei si aici acest desert fiind apreciat de toata lumea. Daca la inceput in Turcia rahatul se prepara din miere de albine si zahar, in zilele noastre acest desert minunat se gaseste de cumparat la absolut orice magazin cu produse de cofetarie – patiserie, in diferite forme, arome si culori.
Merita mentionat si faptul ca inainte ca rahatul sa ajunga atat de cunoscut si pe teritoriul Europei, in trecut acesta era consumat ca ultimul fel principal de mancare si datorita faptului ca iti lasa in gura un gust si o aroma placuta turcii consumandu-l ca si odorizant pentru gura.
In zilele noastre rahatul se consuma ca si desert, acesta fiind preparat cu diferite mirodenii care de care mai gustoase si mai minunate ca si miros alaturi de un pahar de lapte sau de ceai cald.