Crema de zahar ars ideala a fi servita la masa de Craciun sau de Anul Nou
Cremele dulci in general sunt deserturi versatile, apreciate de catre gospodine datorita faptului ca ele pot servi tuturor tipurilor de prajituri, budinci, torturi, fursecuri etc . Tocmai acesta este si motivul principal pentru care majoritatea prajiturilor care se gasesc de achizitionat in comert atat in strainatate cat si in Romania au in compozitia lor creme care de care mai delicioase si mai aspectuoase. De asemenea si majoritatea prajiturilor de casa contin creme de diferite gusturi si texturi.
Crema de zahar ars este totusi un desert atipic, un dulce care ne aminteste cu drag de momentele frumoase din copilarie, atunci cand ne strangeam cu totii la masa mai ales in preajma sarbatorilor de iarna, degustand acest desert. In plus, crema de zahar ars este foarte usor de preparat, nenecesitand aptitudini prea mari in bucatarie la categoria cofetarie – patiserie.
Ingrediente :
– 10 oua preferabil de casa sau ecologice
– 300 de g de zahar alb tos
– un litru jumatate de lapte de tara sau cumparat din comert insa cu un continut mai mare de grasime neaparat
– inca 200 de g de zahar tos necesar pentru a fi preparat caramelul, poate fi si in amestec cu zahar brun
– doua pliculete de zahar vanilat si o esenta de vanilie.
Mod de preparare :
In prima etapa, pentru a prepara crema de zahar ars trebuie sa avem la dispozitie pe langa toate ingredientele de mai sus, un castron de dimensiuni generoase in care sa caramelizam zaharul. Acesta se ia de pe foc imediat ce se face spuma la suprafata. Lasandu-se sa raceasca, se ia un alt castron in care se freaca foarte bine zaharul cu ouale, cu pliculetele de zahar vanilat si cu esenta de vanilie. Crema reiesita se aseaza frumos intr-o tava, se preincalzeste cuptorul, bagandu-se tava la cuptor si lasand-o acolo pentru o perioada aproximativa de o ora.
La sfarsit crema se pune la racit la frigider sau intr-un loc racoros. Crema de zahar ars se poate servi cu diferite fructe ornate pe ea.