Cine nu a auzit de bagel?! Acest covrig traditional polonez poarta in spate o istorie de sute de ani si este considerat de catre nationalisti unul dintre cele mai bune deserturi ale lor. Denumirea sa vine de la forma lui de inel, bagel fiind un covrig care este apreciat de catre orice turist care vine in Polonia, dar preparat si in patiserii si cofetarii din alte tari ale lumii.
Uneori inelul poate fi ornat cu bombonele, cu topping de ciocolata, de caramel, de vanilie sau cu fulgi de ciocolata ori de cocos, in functie de gusturile si preferintele fiecarui patiser in parte. Indiferent de topingurile pe care le are aluatul sau care are in compozitie drojdie si apa, el este unul pufos si foarte delicios. Aluatul din care se face cu covrigul bagel este potrivit pentru prepararea si altor produse de cofetarie – patiserie.
Istoria desertului polonez bagel
Covrigul bagel poarta in spate o istorie bogata. Se spune ca evreii au fost cei care au inventat acest desert de patiserie nemaipomenit si ca tot ei l-au adus si in Polonia. Se spune ca acest covrig a fost adus de evrei in Cracovia inca de la inceputul secolului al 17 – lea, respectiv in anul 1610. De altfel, legenda ne relateaza ca bagel a fost adus din Europa de Est de catre evreii care si-au stabilit resedinta in Polonia. Cu timpul polonezii au emigrat in Statele Unite ale Americii, in Canada si in alte regiuni geografice si astfel covrigul bagel a devenit rapid un produs de patiserie consumat in toata lumea.
De altfel, conform unor atestari documentare gasite, se pare ca in Statele Unite ale Americii, in momentul in care si-a facut aparitia acest produs de patiserie, a fost utilizat de catre americani ca si hrana zilnica in loc de paine. Mult mai tarziu bagel a devenit un produs de patiserie in America si in Canada. Cel mai interesant la bagel este designe-ul sau care este acelasi de sute de ani si niciun patiser nu i-a adus modificari la aspect. Ideea este ca spatiul gol din inelul de bagel sa poata fi utilizat pentru insirarea sforii.
Cum putem prepara bagel in propria noastra bucatarie
Bagel este un covrig polonez care poate fi preparat chiar si din confortul propriei noastre locuinte. Nu avem nevoie decat de – jumatate de kilogram de faina alba sau neagra, la alegere deoarece bagel poate fi preparat din ambele tipuri de faina, cea neagra dand-ui un aspect mult mai interesant, de un varf de sare, 5 linguri mari de zahar alb, putina drojdie, un ou, apa calda si mac sau seminte de susan dupa preferinte.
Mai intai de toate se cerne foarte bine faina, se adauga intr-un bol alaturi de aceasta drojdia, sarea si zaharul si se amesteca foarte bine cu un mixer. Se framanta aluatul turnand apa calduta si se lasa la dospit minim o ora dupa care din el se formeaza inelele si se lasa iar la dospit o jumatate de ora. In apa fierbinte se baga fiecare inel in parte si pe o parte si pe alta si se aseaza frumos intr-o tava ce o sa fie bagata la cuptor la o temperatura cat mai mare pentru maxim jumatate de ora. La sfarsit se orneaza cu mac sau susan.