Reteta alivanca

Mălai cu lapte – un desert delicios cu multă tradiție

Prăjitura mălai cu lapte este unul dintre dulciurile țărănești tradiționale pe teritoriul țării noastre. Datorită faptului că se prepară cu puține ingrediente și datorită ușurinței de preparare a acestui desert absolut fenomenal, prăjitura cu mălai cu lapte este un dulce preferat atât de către copii, cât și de către adulți.

Acest desert se găsește și sub denumirea de mălai dulce sau de – alivancă. Aroma și dulceața date de mălai în combinație cu laptele, fac ca acest desert să fie apreciat de către toți turiștii străini care vin să se relaxeze în vacanțe pe meleagurile noastre. Prăjitura mălai cu lapte este un produs de patiserie – cofetărie tradițional în zona Moldovei care era foarte la modă în trecut dar care este gătit și în zilele noastre în unele sate din această regiune.

Rețeta preparării mălaiului dulce datează din apropierea anului 1935 însă de-a lungul timpului cantitățile exacte ale rețetei s-au mai modificat, cu toate că ingredientele au rămas aceleași.

Cum se face prăjitura mălai cu lapte și de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara acest desert

Prăjitura mălai cu lapte este un dulce senzațional care se prepară rapid, fără prea multe batăi de cap. Acest dulce se pregătește conform rețetei originale din străbuni, orice modificare a acesteia schimbându-i gustul. Însă, dacă dorim să mergem și pe conceptul de modern, la sfârșitul preparării prăjiturii mălai cu lapte putem să o ornăm cu fulgi de ciocolată sau de cocos, după preferințele fiecăruia.

Pentru a prepara prăjitura mălai cu lapte, avem nevoie de:

100 g de unt cu con’inut ridicat de grăsime
700 g de lapte proaspăt de vacă
un vârf de linguriță de sare
200 g de mălai
400 g de brânză proaspătă de vaci
2 linguri rase de făină albă
200 g de smântână proaspătă cu conținut mare de grăsime
4 ouă de casă
200 g de zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat

Mai întâi de toate, untul cu sarea și cu laptele se pun la fiert amestecând continuu. Apoi se adaugă și mălaiul, se lasă la foc încă 5 minute, se închide ochiul de la aragaz și se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se toarnă într-un vas mare și se amestecă bine împreună cu gălbenușurile de la ouă, cu brânza, făina, smântâna și cu zahărul vanilat. Albușurile se bat cu zahărul alb până la o omogenizare completă și se amestecă cu celelalte ingrediente. Se întinde bine toată compoziția într-o tavă dreptunghiulară și se bagă la cuptor la o temperatură de 190 de grade Celsius pentru o perioadă de maxim 50 de minute.

Poftă bună!

Lasă un răspuns