Cat de necesar este zaharul in deserturi ?

Unii spun ca exagerarea in consumul de zahar poate dauna grav sanatati. Cu toate acestea exista unii medici care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala pe teritoriul altor tari din lume care ne recomanda sa consumam zahar pentru a regla necesitatea de dulce din organism. In alta ordine de idei, fara zahar nu am putea discuta sub nici o forma de deserturi.

Acesta este ingredientul principal in aproape orice tip de desert, in lumea intreaga existand foarte putine deserturi sarate. Multi dintre noi insa nu stim ca zaharul poarta in spate o istorie foarte lunga, nu stiu cum se produce sau cum se comercializeaza cu adevarat. Mai jos aflati istoria lunga si controversata a aparitiei zaharului –

Istoria zaharului

Dupa cum toata lumea stie, zaharul este un produs de origine vegetala si poate fi extras din trestia de zahar sau din sfecla de zahar. Conform dovezilor gasite de catre istoricii din acest domeniu, reiese ca trestia de zahar a fost cultivata si utilizata ca si sursa de zaharoza, cu mii de ani in urma inaintea aparitiei lui Hristos in India. Indienii care traiau in acea perioada au descoperit chiar si o metoda de cristalizare a acestuia daca va vine sa credeti sau nu.

Urmatoarea natie care a furat de la indieni tehnicile de utilizare a zaharului ale indienilor au fost arabii. De altfel, acestia au fost chiar primii care au creat o adevarata industrie a zaharului. Arabii iubeau atat de mult zaharul incat si-au dat seama imediat ca din acesta se pot face foarte multi bani astfel incat au construit primele uzine de producere a acestuia, primele plantatii de mii si mii de hectare si primele rafinarii din lume. Important de mentionat este faptul ca Imperiul Roman chiar nu prefera deloc zaharul, inlocuindu-i dulceata cu mierea de albine.

Expansiunea industriala a zaharului

Expansiunea industriala a zaharului a fost intr-o continua crestere de atunci pana astazi. Pe la inceputul secolului al 17 – lea deja zaharul avea o importanta economica exagerata, acesta producandu-se in masa printr-o modalitate mecanizata. Culturile de sfecla de zahar au inceput in perioada lui Napoleon si acestea fiind foarte apreciate.

Producerea zaharului

Din punct de vedere mondial, zaharul se produce prin mai multe modalitati – zaharul cristalizat de culoare alba, zaharul semi – alb, cel cubic, zaharul pudra, cel roscat si cel brun, zaharul auriu, gelifiant, galben, candel, sirop de zahar sau cel nerafinat.

In concluzie, producerea zaharului este o adevarata industrie mai ales din punct de vedere financiar. Zaharul este ingredientul principal al deserturilor, fara el acestea neexistand iar noi gurmanzii nemaiavand ocazia sa degustam delicioasele deserturi traditionale din toate colturile lumii.

Lasă un răspuns