Produsele de brutarie – cofetarie si patiserie nu ar avea aceeasi consistenta si acelasi gust fara drojdia de bere. Aceasta este ingredientul principal al produselor dulci si nu numai. Faina, drojdia de bere, sarea, zaharul si apa sunt principalele ingrediente pe care trebuie sa le avem in bucatarie atunci cand ne pregatim sa preparam ceva dulce si nu numai. La paine, colaci, covrigi, prajituri, tarte, placinte etc drojdia de bere este ingredientul must – have. Scopul drojdiei este unul mai complex si nu numai acela de a da o forma concreta preparatului.
Atunci cand pregatim un produs in compozitia caruia este necesar sa adaugam drojdie de bere, se produce un proces de fermentatie natural care ajuta in timpul dospirii aluatului ca produsul final sa aiba o aroma, o textura si o forma unica. In momentul in care produsul ce contine drojdie de bere este bagat la cuptor la o anumita temperatura, produsul se dezvolta treptat astfel incat la terminarea perioadei de coacere, acesta sa arate senzational din toate punctele de vedere.
Care este procedeul de fabricare al drojdiei de bere
Drojdia mai este cunoscuta popular si sub denumirea de drojdie de bere. De altfel, in unele regiuni din tara noastra localnicii ii spun si – drojdie verde. Aceasta are in compozitia ei milioane de celule vii, fiind deci un produs viu, celule care au capacitatea de a descompune zaharurile. Aceste celule ale drojdiei de bere au o activitate speciala atunci cand iau contact cu aluatul la dospire si anume aceea ca ele afaneaza aluatul, dand-ui acestuia o textura moale si pufoasa, o forma speciala si o aroma unica. Tocmai acesta este si motivul principal pentru care cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu ne recomanda sa tinem drojdia de bere pana la utilizarea ei in frigider, deoarece celulele active din ea hiberneaza la temperaturile joase.
Abia in momentul in care aceasta este lasata la temperatura camerei sau la temperaturi inalte, celulele din drojdia de bere devin vii si isi preiau activitatea principala. Pentru a prepara drojdia de bere se necesita anumite cunostinte de chimie si nu numai. Se folosesc doar celule active potrivite si care sunt crescute intr-un mediu confortabil lor, oxigenul fiind principalul element care trebuie sa fie in preajma acestora, pe langa azot sau fosfat. Abia cand PH – ul lor este moderat, se poate trece la producerea propriu – zisa a drojdiei de bere iar la sfarsit produsul final sa se filtreze.
La ce utilizam drojdia de bere
In zilele noastre drojdia de bere este un produs must – have la alimentele care au in compozitia lor aluat. Altfel, aceasta este utilizata la preparararea cozonacilor, a pastii, a placintelor, a tartelor cu fructe, la producerea painii, a colacilor, covrigilor, a produselor dulci si de multe ori si la producerea felurilor principale de mancare cum ar fi de exemplu – placintele cu carne.