Susanul este una dintre plantele cele mai des utilizate la ornarea deserturilor dar este adaugat si la compozitia acestora. Semintele de susan sunt pline de ulei, gustul lor asemanandu-se destul de tare cu cel al nucilor. Istoria spune ca aceasta planta poarta in spate o istorie foarte lunga care incepe cu aproximativ 3000 de ani de zile in urma. De altfel, conform cercetarilor care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu in tara si in strainatate, susanul este cea mai veche planta uleioasa cunoscuta cu utilizare preponderenta in domeniul culinar.
Cel mai interesant este faptul ca susanul este o planta ce poate fi cultivata in absolut orice loc din lume datorita faptului ca nu are nevoie de conditii speciale pentru a supravietui. Ea poate creste pan la 100 de centimetri indiferent daca vremea este prielnica sau nu. Planta produce multe seminte in diferite culori, unele din ele fiind cultivate in Europa si altele in alte zone geografice.
La ce utilizam planta de susan si semintele acesteia
Susanul este principala planta uleioasa care intra in compozitia produselor de patiserie – cofetarie si chiar a celor de brutarie. Painea si chiflele de tip hamburger sunt de obicei impanzite de seminte de susan insa si multe alte produse de patiserie – cofetarie au susan. De altfel, susanul este utilizat si de catre bucatari la crearea unor feluri principale de mancare absolut delicioase si speciale.
In fiecare regiune a lumii susanul are mai multe utilizari. Astfel, in unele tari susanul se introduce in aluatul de prajituri sau la prepararea biscuitilor, in tarile asiatice susanul este ingredientul principal la salate etc Combinatia cea mai buna a susanului este cea cu miere de albine.
Consumul semintelor de susan este bun pentru sanatate
Semintele de susan sunt foarte prielnice pentru sanatatea organismului uman. In componenta lor intra o multitudine de proteine dar si de grasimi nesaturate care ajuta persoanele care au probleme cu nivelul de colesterol din sange. In plus, susanul este indicata a fi consumat datorita faptului ca are mult fier, calciu si zinc. De altfel, semintele de susan sunt indicate pentru cei care vor sa previna imbatranirea rapida, acestea fiind pline de antixidanti.