Margarina este ingredientul esential pentru cofetarii si patiserii populari pe plan mondial datorita creatiilor culinare senzationale facute de ei, acestia folosind-o la pregatirea dulciurilor. Un aliment de baza pentru legarea celorlalte ingrediente din desertul dumneavoastra preferat, margarina este de mai multe tipuri.
In domeniile patiseriei si a cofetariei, untul este mult mai natural si de altfel mai gustos insa trebuie sa stiti ca la prepararea unor anumite deserturi, margarina este esentiala si inlocuieste cu succes untul. In general, la prepararea produselor de patiserie – cofetarie se utilizeaza margarina la pachet insa in unele cazuri poate fi folosita si cea la caserola din plastic.
De altfel, este bine sa respectati un sfat dat de catre cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu si anume acela de a pastra cutia cu margarina in frigider, la o temperatura joasa si daca se poate sa o transferati intr-o caserola din metal.
Cand a aparut margarina
Istoria acestui aliment ne spune ca mai intai de toate s-a descoperit acidul margarit si dupa a rezultat margarina ca si aliment. Acidul a fost descoperit in secolul al 19 – lea, mai exact in anul 1813 din greseala de catre un chimist de origine franceza, pe numele sau – Michel Eugene Cevreul. Dupa descoperirea acestui acid, din ce in ce mai multi cercetatori si-au axat atentia pe aceasta grasime naturala.
Descoperirea margarinei a urmat repede, cand Imparatul Napoleon al treilea din Franta stia ca trebuie sa isi hraneasca foarte bine soldatii din armata lui si tocmai de aceea a decis sa acorde un premiu substantial celui care inventeaza un substitut al untului pe care soldatii sa il manance atunci cand sunt in deplasare. Tot un chimist de origine franceza a descoperit si substanta oleomargarina care mai tarziu a primit numele de – margarina. La inceput aceasta a fost creata doar din grasime de vita. Cu timpul treburile s-au schimbat, depunandu-se eforturi mari pentru ca aceasta sa fie cat mai benefica pentru organismul uman.
Margarina astazi
Astazi margarina este de mai multe tipuri, unele cu sare si altele fara, unele sunt fabricate din uleiuri vegane si altele din ulei de masline, unele sunt fara grasime si altele sunt fabricate din uleiuri hidrogenate etc. In zilele noastre margarina se gaseste in orice frigider, fiind folosita ca si substitut al untului. Ea este utilizata in bucatarie la crearea diferitelor bucate culinare din felul principale, pentru prajituri si fursecuri sau chiar intinsa pe paine cu dulceata.