Mini tobite – prajiturele pentru zilele de sarbatoare

Din perioada copilariei noastre, mai ales cei care obisnuiau sa isi petreaca sarbatorile de iarna la tara la bunici, isi aduc aminte cu drag de renumitele – tobite. Acestea erau preparate de catre mamele, bunicile si strabunicile noastre numai in perioada sarbatorilor si cu precadere de Craciun sau de Anul Nou. Gustul lor absolut senzational si forma lor occidentala ne-au ramas intiparite in minte si acum.

De altfel, in zilele noastre aceste mini tobite se gasesc de cumparat in aproape orice magazin alimentar care comercializeaza produse de cofetarie – patiserie, in covrigarii, cofetarii si patiserii.

Istoria prajiturilor tobite

Tobitele sau mini tobitele cum le mai spunem noi, poarta si denumirea de – saraberne insa astazi le cunoastem sub numele de alcazare si fac parte dintre deserturile pe care daca le degusti o singura data, cu siguranta ca o sa vrei sa le mananci toata viata. Aceasta prajitura poarta in spate o istorie lunga, nestiindu-se nici astazi cand si unde a fost inventata, de aici si concluzia ca au o vechime foarte mare in cartile de bucate vechi.

Mini tobitele sunt prajituri deosebite atat din punctul de vedere al aspectului lor si mai ales al gustului. Sunt prajituri pretentioase, greu de preparat, cu multe foi insa care se mananca intr-o clipita datorita gustului lor absolut senzational. Spun ca este o prajitura greu de realizat datorita faptului ca foile din compozitia lor trebuie sa fie atat de fine incat nici sa nu se cunoasca.

Cum preparam mini tobitele

Daca ne dorim sa preparam acasa alcazare, avem nevoie de – 200 de grame de faina alba cernuta foarte bine, 3 galbenusuri mari de la oua de tara proaspete, de 10 albusuri, 300 de grame de miez de nuca proaspat si de 350 de grame de zahar alb tos.

Intr-un mixer sau intr-un robot de bucatarie se bat foarte bine albusurile impreuna cu zaharul, adaugandu-se treptat in straturi galbenusurile, nucile macinate si faina alba. Secretul este ca la sfarsit, sa se amestece foarte usor cu ajutorul unei linguri de lemn toata compozitia, astfel incat aceasta sa nu se lase, de jos in sus. Facem foile cat mai subtiri posibil, pe o tava punem foile de copt, intindem foarte bine compozitia pe ele, adaugam putina nuca macinata pe ele si le punem la copt la o temperatura de 180 de grade pentru o perioada maxima de 40 de minute.

Se scot imediat de pe foaia de copt dupa ce sunt gata insa cu mare grija deoarece sunt foarte fragile. Se taie foliile in doua, le ungem cu orice tip de crema dorim, punem un alt strat de foaie si le ungem iar cu crema. Se lasa la frigider minim 24 de ore dupa care se servesc.

Lasă un răspuns