Untul este principalul ingredient al oricărui produs de cofetărie – patiserie și de multe ori al aproape oricărui fel principal de mâncare, exceptând supele și ciorbele de orice fel. Pe lângă faptul că untul dă un gust foarte bun preparatelor, acesta contribuie și la amestecarea omogenă a tuturor ingredientelor dar și la aspectul final al produsului.
În magazinele alimentare de pe teritoriul țării noastre și în cele din străinătate, vom găsim de cumpărat unt de mai multe tipuri, în funcție de grăsimea pe care acesta o conține. Și dacă în comerț găsim de cumpărat unt cu grăsime în proporție de 65%, 85%, sau 82%, înainte de a prepara rețeta preferată de prăjituri este bine să verificăm cât la sută grăsime trebuie să aibă untul pe care urmează să îl folosim ca ingredient principal, deoarece este un detaliu important ce diferă de la caz la caz.
În general, la aproape orice rețetă de produse de cofetărie – patiserie este recomandat să folosim untul cu conținutul cel mai ridicat de grăsime, dacă se poate chiar de sută la sută. De altfel, cofetarii și patiserii renumiți în lumea întreagă pentru creațiile lor minunate din categoria deserturi ne recomandă să folosim dacă putem chiar unt făcut în casă, despre acesta știindu-se că este 100% natural și de altfel foarte bun ca și gust și ca aspect.
Untul conține și apă, nu numai grăsime
Pentru ca desertul nostru preferat să iasă așa cum ne dorim, trebuie să avem în vedere faptul că untul conține și apă, nu numai grăsime. În momentul în care amestecăm ingredientele pentru a se omogeniza perfect pentru compoziția ce urmează să o introducem în prăjitură noastră, trebuie să avem grijă ca untul să nu se taie. Tocmai acesta este și motivul principal pentru care este recomandat să utilizăm un unt cu un conținut cât mai ridicat de grăsime. Regula principală este – cu cât untul este mai gras, cu atât mai puțină apă conține.
De ce este atât de important să introducem unt în compoziția prăjiturilor?
Untul joacă un rol decisiv în produsul final. Grăsimea lui este foarte importantă pentru ca aluatul de prăjituri să iasă cât mai fraged. La temperaturile ridicate din cuptor apa se evaporă în timp ce grăsimea din unt rezistă. De aceea este recomandat ca untul să fie cât mai gras și altfel aluatul să iasă cât mai fraged. În plus este recomandat să se folosească unt în detrimentul margarinei, acesta fiind mult mai benefic pentru sănătatea organismului uman. Pe lângă faptul că untul este gustos, acesta contribuie și la structura produsului finit.