Delicioasa crema de caramel are o istorie bogata in spate, in zilele noastre majoritatea dulciurilor fiind ornate cu aceasta, atat pentru gust cat si datorita aspectului pe care caramelul il da produselor de cofetarie – patiserie. Caramelul le da acestora un gust dulce – amarui si o aroma de neconfundat intre celelalte creme de cofetarie.
Acesta este si motivul pentru care majoritatea cofetarilor si patiseriilor din lumea intreaga au ca ingredient principal la realizarea prajiturilor, a torturilor si a fursecurilor, caramelul. Astfel, in forma lichida sau solida, caramelul este de multe ori principalul ingredient al celor mai bune deserturi din lumea intreaga.
Zaharul caramelizat mai intai de toate
Inainte sa se cunoasca notiunea de caramel, a aparut zaharul caramelizat. Pe la mijlocul secolului al 17-lea, colonistii americani avand mereu pofta de ceva dulce, au inceput sa confectioneze bomboane realizate din zahar caramelizat. In afara de faptul ca acestea se prezentau sub diferite forme geometrice, erau foarte dulci si foarte usor de transportat, astfel incat fiecare comerciant prefera sa le cumpere, ele rezistand foarte mult pe rafturile din magazine. Cu timpul, bomboanele din zahar caramelizat au devenit din ce in ce mai apreciate.
Acest lucru se intampla si datorita faptului ca in acea perioada zaharul nu era accesibil oricui, el fiind scump iar bomboanele realizate din zahar caramelizat au castigat imediat popularitate in fata pasionatilor de dulciuri. Abia pe la inceputul secolului al 18-lea, un cofetar renumit de origine germana a cumparat un utilaj special cu ajutorul caruia putea inveli bomboanele confectionate din zahar caramelizat, in multa ciocolata. De altfel, cu timpul si ingredientele au inceput sa se schimbe, cofetarii inlocuind zaharul alb cu cel brun, adaugand untul si smantana in produsele lor de cofetarie – patiserie dar si multe alte arome cu un gust unic.
Caramelul in zilele noastre
In zilele noastre caramelul este principalul ingredient al celor mai bune prajituri si torturi din lumea intreaga. Acesta se gaseste sub doua forme total diferite, respectiv – caramel sarat si caramel dulce, in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi dar si de tipul de desert pregatit cu ajutorul lui.
In unele restaurante de cinci stele din lumea intreaga caramelul sarat este adaugat inghetatei, torturilor sau fursecurilor pentru un gust unic. Totusi, in general caramelul dulce este cel mai preferat de catre toata lumea. Astfel, astazi caramelul este pregatit de catre cofetari si patiseri atat in stare lichida cat si in stare solida, in functie de desertul la care se adauga caramel.